Megjelent az évbúcsúztató Indóház!

iho   ·   2016.12.06. 18:45
00kicsi



Végre mozdult valami Istvántelken! Sokan már lemondtak az itt tárolt járművekről, úgy gondolták, a nemes feladat a „védett” szó felpingálásával véget is ért, vegye-vigye, aki bírja (volt rá példa...), vagy majd csak megeszi a rozsda a roncsokat, aki esetleg még lefotózta, annak maradhat emléke róluk. 2016-ban azonban előbb az Operaház Kőbányai úti új próbahelyén (Északi Járműjavító néven ismerősebb lehet) kívántak kiállítani egy gőzmozdonyt és egy CIWL-kocsit, majd további három teherkocsit emeltek sínre novemberben, hogy régóta várt felújításuk megtörténhessen.

Lengyel dárda Európának! Cikkünkben részletesen bemutatjuk Bydgoszcz járműgyárának legújabb, a lengyel intercity-forgalmat megújító motorvonatát. A gyártó természetesen nem zárkózik el az export elől sem, a konstrukció szerint négyféle európai áramnemre és akár 250 kilométer per órás legnagyobb sebességre alkalmas motorvonatokra várják a megrendeléseket.

Hol található a Sárrét? Volt egyáltalán kisvasútja? Magyarország eme, vasúttörténetileg kissé elfeledett tájára kalauzolja az olvasókat kisvasúti rovatunk. A nádasdladányi és a sárszentmihályi vasútüzemet mutatja be cikkünk, szerencsére egy-két járművük – egykori szolgálati helyüktől néha nagy távolságban – megmaradt.

Oroszországból, szeretettel! A 007-es ügynökről nincs szó, azonban munkatársunk megjárta Mityiscsit, ahol a budapesti 3-as metró szerelvényeit újítják fel. Cikkünk segít eldönteni azt a parttalan vitát is, miszerint most vadonatúj járműveket gyártanak-e nekünk az oroszok, vagy a régit újítják fel? Az orosz gyártón kívül más, ismerős nevekkel is találkozhatunk a szerelvényekben: Hitachi, Knorr, CAF...

Nohabot a fa alá! Az NMJ Nürnbergben bemutatta a prototípust, és közel egyéves késéssel itt a széria is! A sors furcsa fintora, hogy a 006-os Nohabot időközben csíkos színterve alapján festették vissza, a narancs hatos tehát már csak fotókon és a terepasztalunkon létezhet.

Az Indóház 2016. december–2017. januári számát újságárusoknál és szerkesztőségünkben megvásárolhatják!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek