Megkétszerezte termelését 2010 óta a járműipar

MTI/iho   ·   2017.10.12. 12:50

A növekedés folytatódását jelzi, hogy az első fél évben majdnem tizenhét százalékkal nőttek a beruházások a járműgyártásban, a gyógyszergyártásban és az elektronikában - mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira reagálva.

A KSH legfrissebb közlése szerint augusztusban az ipari termelés volumene a munkanaphatástól megtisztított index és a kiigazítatlan index alapján egyaránt 6,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a júliusi szerény, 0,2 százalékos emelkedés után. Az államtitkár szerint a megszokott ágazatok mozgatják az ipart, a járműgyártás ebben a hónapban öt százalékkal nagyobb értékű terméket bocsátott ki, mint egy évvel ezelőtt. A járműgyártáson belül dinamikusan, mintegy tíz százalékkal fejlődött az alkatrészgyártás, a gumigyártás pedig 5,2 százalékkal nőtt. A kis- és középvállalkozások (kkv) körülbelül a felét adják az ipari termelésnek. A kormány annak érdekében, hogy minél több magyar kkv legyen beszállító, elindította a beruházási fejlesztési programot, amelyre idén a kormány mintegy hatmilliárd forintot költ. A magyar ipar fejlődését a folyamatban lévő beruházások garantálják, nagy ütemben folytatódik például a zalaegerszegi autóipari tesztpálya építése, amely jövőre megkezdi működését.

Az NGM közleménye szerint az ágazat folyamatos erősödését jelentősen támogatta augusztusban a járműipar, a fémipar, az elektronikai ipar, valamint a gépgyártás dinamikus bővülése. 2010 óta több mint 36,4 százalékkal, 2014 elejétől pedig 19,6 százalékkal nőtt az ipar teljesítménye. A konvergenciaprogrammal összhangban lévő beérkezett ipari adatok, a beruházások növekedése, valamint a hazai és nemzetközi bizalmi indikátorok egyaránt azt jelzik, hogy az ágazat termelésének további bővülésére lehet számítani. Ezen túlmenően az ipar fejlesztését az Irinyi Terv is támogatja.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek