Megnyílt az Airbus-szárnyakat gyártó üzem Walesben

MTI   ·   2011.10.13. 19:13

Ma megnyiították az Airbus repülőgépgyár legújabb utasszállító modelljének, az A350-esnek szárnyait gyártó üzemet Walesben.

A négyszázmillió fontos (140 milliárd forintos) beruházással felépített gyár 650 fő számára hozott új munkahelyet. Ennek jelentőségét mutatja, hogy a walesi Broughtonban működő, összesen több mint hatezer alkalmazottat foglalkoztató repülőgépszárny-gyártó ipari komplexum.

A közepes méretű A350-esekre - amelyekkel a legnagyobb európai repülőgépgyártó az amerikai Boeing jókora késéssel épp most forgalomba állított 787-es Dreamliner modelljének kíván versenyt teremteni - a cégnek jelenleg 550 megrendelése van; a típus első példányai a tervek szerint 2013-ban szállnak fel.

Az A350-esek szárnyainak fő alkotóelemei a hagyományos fémötvözet helyett sokkal könnyebb szénszálas kompozit anyagból készülnek, és a társaság várakozása szerint ez huszonöt százalékkal jobb üzemanyag-felhasználási hatékonyságot eredményez a jelenleg forgalomban lévő hasonló méretű repülőgépekéhez képest.

Az Airbus walesi repülőgépszárny-gyára a legnagyobb feldolgozóipari üzem Nagy-Britanniában. Itt gyártják a világ legnagyobb utasszállító repülőgépe, a kétszintes Airbus A380-as szárnyait is.

A gyárnak saját repülőtere van, ahonnan az Airbus különlegesen átalakított Beluga teherszállító repülőgépei viszik az elkészült szárnyakat a cég franciaországi, illetve németországi összeszerelő üzemeibe.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.