Megszűnik a raklapok cseréje

iho   ·   2017.04.10. 16:53

Az Európai Raklap Szövetség (EPAL) elnöksége a közelmúltban döntött arról, hogy 2017. május 1. hatállyal felmondja az EPAL és a Rail Cargo Austria AG (RCA) közötti csereképességről szóló megállapodást. Ezt megelőzően a szövetség még 2014 októberében egyezett meg az RCA-val, az UIC raklap munkacsoportot irányító vasúttársasággal, hogy az EPAL Euro raklapok és az UIC/EUR raklapok egymással cserélhetők.

A raklapok cseréjének megszüntetését az EPAL azzal indokolta, hogy az UIC az elmúlt években komoly hiányosságokat mutatott fel a minőségbiztosítás területén, valamint a hamis UIC/EUR raklapok uniós importja elleni sem lépett fel hatékonyan. A raklap felhasználók helyzetének megkönnyítése érdekében a február végéig elkészült UIC/EUR raklapok az átmeneti időszak végéig, azaz 2021. december 31-ig továbbra is cserélhetők.

Az EPAL által végzett kutatások szerint, több mint négymillió hamis UIC/EUR raklap érkezett eddig az Európai Unió területére Ukrajnából, és ez a szám folyamatosan nő. A kelet-európai országokban nagyrészt UIC/EUR raklap hamisítás folyik, mivel a vámhatóságokkal és a jogalkotókkal folytatott együttműködésének köszönhetően az EPAL Euro raklapok hamisítása kockázatosabbá vált.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek