Megtörtént, még nem katasztrófa: drón és gép ütközése

MTI   ·   2016.04.17. 21:40
cim_a320

A cég vasárnap esti közleménye szerint a Genfből érkező Airbus A320-as típusú repülőgép 132 utassal és ötfős személyzettel a fedélzetén baj nélkül leszállt célállomásán, a Heathrow repülőtéren.

A hivatalosan egyelőre nem azonosított tárgy a gép elejének csapódott. Az ütközést a pilóta jelentette a leszállás utolsó szakaszában. Az első vizsgálatok után a Scotland Yard szakértői azt valószínűsítették, hogy az Airbus egy drónnal, vagyis távirányítású repülőeszközzel ütközött.

A British Airways közleménye szerint a teljes műszaki átvizsgálás után az utasszállítót a légitársaság szakemberei repülésre alkalmasnak találták, így a gép teljesíthette következő járatát.

A vasárnapi incidens ügyében egyelőre senkit nem vettek őrizetbe. Az ütközésben nem sérült meg senki, London légiforgalma vasárnap zavartalan volt.

Brit repülésügyi szakértők többször is felhívták a figyelmet a kiskereskedelemben megkötések nélkül árult, a repülőterek légterében is mind gyakrabban felbukkanó drónok veszélyeire.

A UK Air Proximity Board (UKAB) nevű szakértői testület, amely a brit légtérben történő, ütközésveszéllyel járó incidensek kivizsgálására szakosodott, néhány hete közzétett jelentésében közölte: a tavalyi második fél évben hét olyan, csaknem ütközéssel járó eset jutott a tudomására, amelyben drónok okozták a veszélyhelyzetet. A UKAB ezek közül négyet minősített A-kategóriás, vagyis különösen veszélyes incidensnek.

A jelentésben szereplő egyik ilyen esetben egy drón 1200 méteres magasságban alig öt méterrel került el egy Boeing 737-es utasszállító repülőgépet, amely a londoni Stansted repülőtérről szállt fel.

Egy másik incidens során egy Boeing 777-es jobb szárnyától mindössze 25 méterre repült el egy drón. Ez a repülőgép a Heathrow-ról szállt fel és 600 méteres magasságban járt.

A brit közforgalmi pilóták szövetsége (Balpa) a jelentés közzététele után hatósági intézkedéseket követelt a drónok árusítási szabályainak szigorítására. A brit közlekedési minisztérium nem sokkal később bejelentette, hogy már elkezdődött az új szabályozói keretrendszer kidolgozása.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.