Megvan a 86-os főút kivitelezője

iho/közút   ·   2012.05.03. 14:18

Újabb szakasszal bővül a leendő M86 gyorsforgalmi út. A Szombathely és Vát között a 6,2 kilométeren új nyomvonalon, három kilométeren pedig melléépítéssel kétszer két sávos főutat alakítanak ki. A 9,2 kilométer hosszú útszakasz gyorsforgalmi paraméterekkel épül meg – közölte az ihóval a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

A beruházás részeként 18 közúti és vízépítési műtárgyat, egy új külön szintű „fél lóhere” típusú csomópontot és egy további külön szintű csomópontot alakítanak ki. A felújított útszakasz burkolata a korszerűsítés után 11,5 tonna tengelyterhelésű járművek közlekedésére is alkalmas lesz.

A Szombathely-Vát szakasz kivitelezése a vállalkozó pénzügyi problémái miatt 2010. októberben leállt. A NIF Zrt. a projekt mérnökével együtt a kivitelező konzorciummal szemben megtette a szükséges műszaki, szerződéses, jogi és pénzügyi lépéseket, melynek végső következményeképp a NIF Zrt. 2011. július 28-án elállt a konzorciummal kötött kivitelezési szerződéstől.

Ehhez, a már elkészült (váti) szakaszhoz kapcsolódik majd az építendő út <br />(fotó: Vörös Attila)

A NIF Zrt. a projekttel kapcsolatos társszervezetekkel együtt 2011. augusztus eleje óta azon dolgozott, hogy megteremtsék és megoldják a szükséges pénzügyi és műszaki feltételeket, problémákat ahhoz, hogy a 86. számú főút Szombathely-Vát közötti szakasz felújítása/építése minél hamarabb újraindítható lehessen. Jelen közbeszerzés kiírása ezen együttműködés eredménye. Várhatóan 2012. május végén indul újra a munka a szakaszon és a tervek szerint 2014 év közepén adhatjuk át a forgalomnak – áll a közleményben.

A beérkező három ajánlat közül a legalacsonyabb ajánlatot benyújtó, a beruházást a nyílt közbeszerzési eljáráson nyertes Szombathely MK 86 Konzorcium építi meg. A konzorcium vezetője Magyar Aszfalt Kft., a konzorcium tagja a KÖZGÉP Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. A szerződéses összeg nettó: 7 037 138 861 forint.

Kapcsolódó hírek