Megy az anyázás Pozsonyban

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.12.03. 12:30
800px-Bratislava_Old_Bridge_Star_most

Lezárták a legrégebbi pozsonyi Duna-hidat. A szétszerelését december 2-án kezdték az Eurovia SK, a.s. munkásai. Az Öreg híd (Starý most) első anyáit Ján Počiatek, szlovák közlekedésügyi miniszter, Milan Ftáčnik, Pozsony főpolgármestere és Johannes Hahn EU-vidékfejlesztési biztos szerelték le. Egészen az új híd elkészültéig, azaz 2015-ig eggyel kevesebb hídja lesz a szlovák fővárosnak.

A pozsonyi Öreg híd a reggeli csúcsban - ilyen képet többé nem láthatunk<br>(fotó: Wikipedia)

Várhatóan tavaszig elbontják az egész hidat, helyére 2015 őszére készülhet el az új műtárgy, amelyen a tervek szerint villamosok járnak majd. A jelenlegi Öreg híd helyén állt az 1890-ben átadott Ferenc József-híd, amelyet Csehszlovákia megalakulása után Milan Rastislav Štefánik után kereszteltek át, majd a II. világháború alatt, 1945-ben elpusztult. A szovjetek ideiglenes hídként építették újjá, a híd mégis huszonhét évig Pozsony egyetlen dunai átkelője volt.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek