Mentsük meg a pécsi villamost!

iho/vasút   ·   2020.03.14. 09:00
Villamos_400_1

A Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület 2013-ban, a pécsi villamosközlekedés megindulásának századik évfordulójára egy villamost állított ki a város egyik sétálóutcájában, ahol egykoron a villamos is közlekedett. Mivel sajnos a pécsi járművekből egy sem maradt meg az utókornak, ezért Budapestről lett egy, az egykori pécsi tujákkal megegyező korú villamos Pécsre szállítva. Az 1031-es pályaszámú jármű a kilencvenes években Kőbánya-Kispest állomás közelében volt elhelyezve és büféként használták, majd a MaViTE megvette a villamost, és tőlük bérli jelenleg az egyesület.

Eleinte csak ideiglenes jelleggel tervezték kiállítani a villamost, ezért a villamos alatti „pálya” is ennek megfelelően lett elkészítve, konkrétan a térkőre helyezett sínszáldarabokon áll a jármű jelenleg. Az eltelt évek azonban azt mutatták, hogy szeretik a pécsiek és a turisták is a villamost, ezért már hosszabb távra terveznének a villamossal, ennek viszont az a feltétele, hogy a jármű alatt egy 12 méter hosszú pályát kellene megépíteni a térkőburkolattal egy szintbe süllyesztve. Az egyesületnek erre azonban nincs saját forrása, ezért magánemberek, a lakosság segítségét kérik, hogy ha csak néhány száz forinttal is, de támogassák az egyesületet abban, hogy a villamos végleges elhelyezésre kerülhessen és még sokáig állítson emléket a város egykori villamosközlekedésének.

Az egyesület közleménye és a részletek ezen a linken olvashatók.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek