Mérföldkőnél Debrecen tömegközlekedése

iho   ·   2013.08.21. 16:30
104a

A 2-es villamos vonal teljes átadása néhány hónapot még várat magára, de egyre modernebb arculatot mutat a város tömegközlekedése. A DKV Zrt. még 2009-ben adta be pályázatát az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez annak érdekében, hogy megfelelő háttérhez jusson a város a tervezett korszerűsítések végrehajtásához.

Több látványos elem is ennek a projektnek köszönhető. Például a trolibuszokkal történő utazási idők gyorsulása mellett elkészült a felsővezeték hálózatának rekonstrukciója is. A Csapó utca és Burgundia, továbbá az Erzsébet utca és Névtelen utca kereszteződésében kicserélt vezetéktartó oszlopok a térvilágítást is hordozzák.

Térvilágítási funkciót is ellátó felsővezeték tartóoszlopok a Csapó utcán<br>A képre kattintva fotógaléria nyílik

A Segner téren – már húsz éve – működő forgalomirányító épületet elbontották, helyén 2011-ben egy új építésű, modern létesítmény készült. Itt forgalomirányító iroda, valamint két bérletpénztár kapott helyet, ahol a mozgáskorlátozottak, valamint a fogyatékkal élők vásárlási szokásait, lehetőségeit is figyelembe vették a méltányosabb kiszolgálás érdekében.

Új forgalomirányító épület a Segner téren

Több formában is elősegítették az utasok tájékozódását. A járatokon elhelyezett külső és belső kijelzőkön kívül összesen huszonkét darab nagy fényerejű LCD kijelzőt helyeztek el a villamosmegállókban.

A forgalomszervezés területén elsődleges feladat volt a különböző járművek menetrendjeinek összehangolása, a párhuzamos járatok megszüntetése, valamint a vasúti közlekedés figyelembevétele is. Erre azért volt szüksèg, mert korábban többször is előfordult, hogy a Nagyállomásra vonattal érkezők akár félórás várakozásra is kényszerültek,  amikor a városon belüli úticéljukra átszállás nélkül szerettek volna eljutni. Az ilyen esetek elkerülése fontos feladat lesz a jövőben is.

A fejlesztéseknek koránt sincs vége: elkészült a Debreceni Agglomeráció integrált városkörnyéki közösségi közlekedés 2020-ig tartó fejlesztési terve. Kitűzött célként szerepel benne a járművek teljesítményének, tarifarendszerének összehangolása, és az átszállásmentes közlekedés lehetőségeinek helyi viszonylatú vizsgálata.

Kapcsolódó hírek