MH17: eljutnak-e a szakértők a roncsokhoz?

iho   ·   2014.07.21. 17:30
cim5

Kedd reggeli jelentés szerint a kelet-ukrajnai szakadárok egyik vezetője átadta a malajziai szakértőknek a maláj utasszállító gép két feketedobozát, azzal a feltétellel, hogy az ICAO is megvizsgálja a repülési adatokat, illetve a pilóták és az irányító központ kommunikációját rögzítő berendezéseket. A hírt a maláj miniszterelnök jelentette be, hozzátéve, színfalak mögötti tárgyalásokon sikerült ígéretet kapnia a malajzaiaknak a szeparatisták vezetőjétől arra, hogy biztosítják a nemzetközi szakértő csoport eljutását a roncsokhoz.


Frans Timmermans holland külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén jelentette be, hogy elfogadta Porosenko ukrán elnök javaslatát, így a vizsgálatot Hollandia fogja vezetni szorosan együttműködve az érintett országokkal, az ENSZ-el és ICAO szakértőivel, utóbbiak már Ukrajnában vannak.

Elhagyta Torez vasútállomást az a hűtővagonokból összeállított vonat, amely a lelőtt Boeing 777-es utasai többségének holttestét Harkovba szállítja. Ott adják át a holttesteket a nemzetközi szakértőknek, és onnan szállíthatják tovább Hollandiába.

A CNN összefoglalója szerint oroszországi internetes források, de már „komoly” tévé-hírradások is azt állítják, hogy a kelet-ukrajnai esemény valójában amerikai összeesküvés: az amerikaiak tavasszal eltérítették a Malysia Airlines 370-es járatát, valahol leszálltak vele, hogy most holttestekkel telezsúfolva lelövessék a gépet, ílymódon terelve a felelősséget az ukrajnai eseményekért az oroszokra.

Korábban írtuk:

Holland szakértők már a zuhanás helyszínén vannak, illetve vizsgálják azokat a holttesteket, amelyeket a helyi orosz mentőalakulatok hütővagonokba tettek, de ezeknek a hollandoknak a feladata elsősorban nem a történtek kiderítése, hanem az elhunytak azonosítása a feladata, DNS-minták felvétele mind a holttestekből, mind a katasztrófa helyszínén.

Azt a nemzetközi szakértői csoportot azonban, amely valójában a történtek kiderítésével foglalkozna, a helyi orosz hatóságok és a helyszínt őrző „népfelkelők” továbbra sem engedik a roncsok közelébe. A CNN friss tudósításában is az a hangsúlyos információ, hogy mivel csütörtök óta semmiféle, a nemzetközi előírásoknak megfelelő lépést a roncsok biztosítására nem tettek meg, (az odaérkező külföldi újságírókon kívül) bárki ott téblábolhatott a lezuhant gép körül, egyes felvételeken egyértelműen látható fosztogatások nyoma is, a halottak személyes tárgyai, táskái kiürítve hevertek félredobálva a roncsoktól.

A friss felvételeken még az is látható, ahogy a gép műszaki rendszereinek, amelyek sokmindent elárulhatnának a történtekről, roncsvágóval esnek neki, kevés a remény arra, hogy a nemzetközi kivizsgálás eredménnyel járna. Mindez történik a géppisztolyos szeparatisták felügyelete mellett mindenütt a roncsok között.

Az interneten ugyan létezik egy felvétel, amelyen egy orosz milicista valamiféle narancssárgára festett tárgyat cipel, ennek ellenére egyelőre nincs biztos információ arról, hogy a gép rögzítőit, a fedélzeti adatrögzítőt és a fedélzeti hangrögzítőt megtalálták-e, kiemelték-e a roncsok közül, illetve elszállították-e valahová. A körzetet ellenőrző ukrajnai orosz fegyveres erők parancsnoka korábban azt közölte, hogy ezeket Moszkvába kell vinni, hogy ott vizsgálják meg, ami megintcsak keményen ütközik a nemzetközi előírásokkal, illetve csak akkor lehetne valamiféle legális alapja, ha a gép orosz területen zuhant volna le.

A roncsok és az áldozatok maradványai 35 négyzetkilométernyi területen szóródtak szét, a helyi hatóságok donyecki szénbányászokat irányítottak a körzetbe, hogy tovább kutassanak holttestek és gépdarabok után. Putyin orosz elnök mai beszédéből az vehető ki, hogy a nemzetközi szakértő csoportot beengedik a helyszínre, azt azonban Moszkva mindenképp meg akarja akadályozni, hogy Ukrajna képviselői is közöttük legyenek, Putyin ugyanis azoknak a nemzeteknek a részvételéről beszélt, amelyek állampolgárai áldozatául estek a „tragédiának”, márpedig ukrán halottja nem volt az MH17-es járat pusztulásának.

Ugyanakkor néhány óra múlva ausztrál javaslatra összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa, a határozati javaslat felszólítaná Oroszországot, hogy állítsa le a szeparatistákat a szakértők helyszíni kutatásának akadályozásában: az orosz elnök nem sokat beszélt erről a kérdésről, csak annyit, hogy „humanitárius folyosókat” kell nyitni a nemzetközi vizsgálók helyszínre juttatása érdekében, ez nem annyira a szeparatistákra, mint inkább a körzetben ismét kiújuló harcokra utal.

Az ukrán miniszterelnök feltehetően ennek a helyzetnek a tudatában ajánlotta fel, hogy egyfelől leállítja a zónában a hadműveleteket, másrészt Ukrajna átadja a hasonló balesetek esetében a helyszín miatt őt illető koordinátor-szerepet Hollandiának, ahonnan a gép indult, és amely ország polgárai közül a legtöbb áldozatot követelte a zuhanás.

Az amerikaiak után a brit miniszterelnök, David Cameron is megerősítette, hogy a gépre a rakétát egy a szeparatisták által ellenőrzött településről lőtték a gépre, egyébként az amerikai nyilatkozatok szerint a műholdfelvételeken ennek látszik is nyoma. Arra nézve is vannak bizonyítékok, hogy a SA-11-es kilövőállás a gép lezuhanása után nem sokkal Oroszország felé távozott.

Közben Cameron azt is leszögezte: semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy az ukrajnai kormányerők a gép lelövésének idején légvédelmi fegyverzettel rendelkeztek vagy, hogy azt használták volna a lelövés körzetében. Korábbi amerikai vélemények szerint a SA-11-es kezelését orosz szakszemélyzet kellett, hogy végezze.

Nem sokkal Cameron után az amerikai elnök is megerősítette: szeparatisták akadályozzák a szakértőket abban, hogy megvizsgálják a roncsokat. Oroszországnak van hatása a szeparatistákra, Oroszország képezte ki őket, és látta el fegyverekkel, öbbek közt légelhárító eszközökkel: Oroszországnak közvetlen a feleleőssége, hogy rávegye a szeparatistákat az együttműködésre, megtörténjen a nemzetközi vizsgálat, hangsúlyozta Obama.

Felelőtlen, hamis kijelentésnek minősítette az ukrán államfő az orosz védelmi miniszternek azt a mai állítását, hogy a lelőtt Boeing 777-es közelében ukrán harci gépek lettek volna, és valójában ők pusztították el a polgári gépet. Porosenko elnök egyúttal azt is megemlítette, hogy arra az ukrán javaslatra, hogy a roncsok negyven kilométeres körzetében hirdessenek tűzszünetet a vizsgálat érdekében, nem kapott választ Moszkvától.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.