Miért válasszunk digitális fényképnyomtatást?

iho   ·   2019.02.20. 16:52

(x)

Régi képek a padláson

Hiszen gondoljunk csak bele, mennyivel szegényebbek lennénk történelmi oldalról nézve, ha nem hívatták volna elő a fényképeiket az emberek. Mennyivel kevesebbet tudnánk az életükről, a mindennapjaikról. Milyen sok emléket idéz fel bennünk, ha a kezünkbe kerül egy régi, családi fénykép vagy akár egy elkapott pillanat, mikor a Balaton parton, a mai szemmel nézve irtó ciki ruhában nyaltuk a fagyit, amit akkoriban annyiért vettünk, amiért ma már egy szatyrot sem kapunk a boltban. Ha mindezek nem lennének, jóval szegényebbek lennénk értékek tekintetében.

Persze, jöhet az, hogy a digitális hordozó és egyéb modern dolgok miatt fölösleges a képelőhívás. De gondoljunk csak bele... Meg tudjuk ma nézni azokat a képeket, amiket anno floppy-ra mentettünk el? Manapság meg már vastagabbak, mint némely számítógép, nemhogy be tudnánk dugni bárhová, hogy meglessük, hogy mi van rajta. A kinyomtatott, előhívott fényképek ellenben már mióta megvannak, és még a nagymamáink korából származókat is meg tudjuk nézni, nem kell hozzá speciális eszköz.

A jelen technika előnyei

Éppen ezért talán érdemesebb előhívatni a legszebb emlékeinket, nem pedig csak a számítógépen vagy digitális eszközön tárolni a képeket. Arról nem is beszélve, hogy sokkal hangulatosabb egy albumban, egyben látni az egészet, mint ki- és bepakolgatni a lemezeket, hogy megtaláljuk az éppen keresett képet. Sőt, a technikának hála már nem kell az egész negatívot előhívatnunk, mint régen, függetlenül attól, hogy hogyan sikerültek a képek, hanem elég csak azokat, amik igazán jól sikerültek és amiket mutogatni szeretnénk.

Az egyik legjobb dolog a digitális fényképkidolgozásban, hogy például a Sooters-nél kérhetünk automatikus képkorrekciót, ráadásul ingyenesen. Így nekünk nem kell bajlódnunk olyan alap dolgokkal, mint az élesség javítása, a színek beállítása, hogy minél természetesebbnek hassanak a fotók, sőt, még a megfelelő méretarányt is beállítják nekünk. Bónuszként pedig még azt is bepipálhatjuk a megrendelés előtt, hogy korrigálják-e a vörös szemeket.

Arról nem is beszélve, hogy az előhívás is roppant hamar megvan, nem kell azzal bajlódnunk, hogy 1 vagy 2 hét mire a kezünkbe tarthatjuk a képeinket. Ez azért sem elhanyagolható, mivel a mai gyors világban egy fénykép tényleg jó kis emlék lehet, így, ha ajándékba szánjuk, akár másnap oda is adhatjuk azt.

Kapcsolódó hírek