Mire itt a tél, leárnyékolják a villamosmegállókat

iho   ·   2017.08.11. 13:45
villamosmegallo_hoseg_kislid

Bár a nyárnak lassan vége, de remélhetőleg élvezhetjük még az eredményét annak, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) több megállót is átépít.

Ahogy azt mindnyájan tapasztalhatjuk, az Etele úti-Fehérvári úti villamosmegálló alkalmatlan az egyre sűrűsödő hőhullámok túlélésére, mert nincs árnyék, esős idő esetén pedig nem nyújt elég védelmet a megázás ellen.A probléma magja egyszerű fizika: az üveg hőcsapdaként működik, a napsugárzással ellentétes oldalán felgyűlik a forró levegő, a további üveg- és reklámfelületekkel határolt megállóépítményben nehezen megy végbe az ezt ellentételező légmozgás. Végső soron tehát az üvegtető alatt melegebb van, mint a közvetlen napsütésben.

A BKK véleménye a problémáról a következő: „A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokra kihelyezhető utasvárók típusát szerződés szabályozza, attól eltérni csak egyedi esetekben lehet. Ilyen kivételek: az 1-es villamos vonala, néhány kiemelt megállóhely a 3-as villamos vonalán, illetve a Széll Kálmán téri villamosmegállók. A 2015. ősz után telepített utasvárók üvegtetejére egy árnyékolást biztosító, tejfehér matrica kerül, azonban a kérdéses, még 2014 nyarán telepített megállóban a váró még nem ilyen.”

Jó hír azonban, hogy orvosolni fogják a problémát:

„Az Etele út/Fehérvári út megállóhelyen az utasvárók elhelyezésére, illetve a peronberendezésekre több panasz is érkezett, ezért várhatóan 2018 nyarán a BKK módosítja a peronberendezések elrendezését, illetve az utasvárókat fóliázott tetőkkel látja majd el.”

A munkálatok minden valószínűség szerint már el is kezdődtek, a 4-6-os vonalán, a Mechwart ligetnél kedden késő este már dolgoztak a BKK szakemberei. A legtökéletesebbek e szempontból a Hungária-gyűrű vonalán épült egyedi, vasbetonszerkezetű megállók. Itt az áttetsző tető alatt perforált fémlemez tompítja a hősugárzást, meglehetősen esztétikus megoldással. Fizikailag azonban hatékonyabb lenne megfordítani a rétegrendet, azaz felülre kellene kerülnie a fémlemeznek, az alá pedig az esővédő üvegnek, vagy polikarbonát-lapnak.

A nagy melegben a kedélyek borzolására mutatunk egy alibi-megállóépítményt!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek