Miskolc: már huszonöt Škoda közlekedik

iho/vasút   ·   2015.02.02. 11:15
miskskod0

Még tavaly decemberben megérkezett a borsodi megyeszékhelyre mind a harmincegy Škoda-villamos, amelyeket a Miskolci Városi Közlekedési Zrt. szép lassan forgalomba is állít. A most a közlekedésbe bekapcsolódó villamosok már fel vannak szerelve azzal a fedélzeti számítógéppel is, amely percre pontosan meg tudja határozni a jármű helyzetét, ezáltal percre pontos forgalmi tájékoztatást nyújt az utazóközönségnek a megállóhelyi kijelzőkön, az internetes útvonaltervezőben és a TransIT menetrend MVK Zrt. nevű Android mobilalkalmazásban is.

A 623-as itt még próbajáratként (fotó: Miskolci Városi Közlekedési Zrt.)

Ez a fedélzeti számítógép képes arra is, hogy „előnyben részesítse” a szerelvényt a lámpás kereszteződésekben: azaz a rendszer elengedi a villamost úgy, hogy a gyalog vagy személyautóval közlekedőknek a jelzőlámpa pirosra vált, míg a Škoda zöld utat kap. Ezt a villamosvonalon már tizenhat jelzőlámpás kereszteződésben tudja biztosítani a rendszer a járműveknek.

Közben a VEKE a Facebook-oldalán azon morog, „hogy hogyan lehet, miért kell úgy forgalomba adni az új járműveket, hogy még nem működik rajtuk az utastájékoztatás? Ráadásul ez egyáltalán nem átmeneti probléma: a már hónapok óta közlekedő villamosok a mai napig sem tudják megjeleníteni a Vasgyár végállomást a kijelzőiken. Ez így szerintünk nagyon gáz...

Bónusz kérdés utastájékoztatásból: a 2-es és 2V-s jelzésű villamosjárat vajon miben különbözik egymástól?”

Válaszolnak is: „Segítünk, semmiben!”

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek