Mit érdemes tudni a petesejt donációról?

iho   ·   2019.04.17. 02:18

(x)

Ilyen esetben lehetőség van az áldott állapot eléréséhez mesterséges megtermékenyítés során donort alkalmazni.

Törvényi szabályozás

Magyarországon a törvényi szabályozás rendelkezik a petesejt donációról. Erről az 1997. Évi CLIV. Törvény IX fejezet 170-182. §-a rendelkezik, amely előírja a donor anonimitását. Ezt módosította a 2005. évi CLXXXI. törvény, amely már lehetővé teszi a családtagok és a közvetlen hozzátartozók számára, hogy írásos nyilatkozat keretében felajánlják petesejtjüket az általuk meghatározott nő számára.

Petesejtdonor az lehet, aki már nagykorú, de a 35. életévét még nem töltötte be. További feltétel, hogy egészséges legyen, és legalább egy saját gyermekkel is rendelkezzen. Anonim felhasználás esetén a donor tényleges személye titok marad. A petesejt felhasználói soha nem ismerhetik meg személyesen a donort. A külső megjelenéséről, családi állapotáról, gyermekei számáról, foglalkozásáról és iskolai végzettségéről kaphatnak a befogadók információt.

Közvetlen adományozás során a közeli hozzátartozónak, oldalági rokon lehet mind a férj és mind a feleség részéről egyaránt. Kivételt képeznek az egyenes ági rokonok és testvérek. Hazánkban az ivarsejtek adományozása szabad akaratból, ingyenesen történik. Pénzt kérni és elfogadni érte bűncselekménynek minősül.

A petesejt adományozás folyamata

A petesejtdonor és a befogadó fél tisztázása után több ütemben zajlik az adományozás folyamata. Számos vizsgálatot végeznek el mindkét félen. Szűrik az adományozót a genetikai rendellenességekre, és a petefészek állapotára kiemelt figyelmet fordítanak.

A befogadó félnél és annak partnerénél is elvégzik a nemi szervek vizsgálatát. A megtermékenyítés szempontjából nem elhanyagolható, hiszen kiemelten fontos, hogy a leendő apa spermiumai is egészségesek legyenek.

A donor szervezetét kezdik először gyógyszerekkel stimulálni, hogy elérjék a peteérést. Majd a petéket egy rövid ideig tartó, altatásban végzett műtét során leszívják. Ezalatt a leendő anyuka szervezetébe is hormonokat juttatnak, ezzel felkészítik őt a befogadásra.

A legmegfelelőbb időpontban pedig beültetik a leendő apa hímivarsejtjével megtermékenyített petesejtet a méhbe. A felesleges embriókat lefagyasztják a jövőbeni felhasználás céljából. A beültetés utáni 12-14. napon előbb terhességi teszttel, majd ultrahangos vizsgálattal is igazolható a beavatkozás sikeressége, a terhesség állapota.

A folyamat nem egyszerű, és sok kockázattal jár a sérülékeny emberkezdetek szállítása. A tamtraco.hu nyújtja a minőséget a biológia minta szállításban. Precíz és szakszerű munkájának köszönhetően zökkenőmentesen és sérülés nélkül fog ez a folyamat lezajlódni, hogy életünk egy gyermekáldással gazdagodhasson.

Kapcsolódó hírek