Most akkor mi az igazság az egészségügyi szájmaszkok kapcsán?

iho   ·   2020.04.11. 01:40

(x)

Vagyis eloszlatjuk az egészségügyi maszkok kapcsán fennálló tévhiteket, és csakis a színtiszta igazságra fókuszálunk a fertőzés minél hatékonyabb elkerülésének céljából.

Érdemes-e egyáltalán maszkot viselni?

Igen, a jelenlegi helyzetben mindenképpen van relevanciája és hasznossága az egészségügyi szájmaszkok viselésének. Persze ehhez az is kelleni fog, hogy a megfelelő szabványú maszk legyen rajtunk, és viseljük azt rendeltetésszerűen.

Természetesen egyetlen szájmaszk sem minősül csodafegyvernek. Továbbra is célszerű lehetőség szerint otthon maradni, a társas kapcsolatokat és érintkezéseket javasolt a minimális szintre csökkenteni, egyúttal a maximális higiénia fenntartására kell törekedni. Így lehet a legtöbb esélyünk arra, hogy a koronavírus-fertőzést sikeresen elkerüljük.

Pontosan melyik típusú szájmaszk nyújt hatékony védelmet a fertőzéssel szemben?

Fontos tisztázni, hogy nem a hagyományos sebészi, egészségügyi típus. Ennek az anyaga ugyanis nem képes kellő hatékonysággal kiszűrni a levegőben szálló apró részecskéket, köztük a nemkívánatos kórokozókat. Emellett az orr és a száj környékén sem zárnak elég szorosan.

Ezek a szájmaszkok főként abban az esetben lehetnek hasznosak, ha mi magunk nem szeretnénk továbbadni semmilyen fertőzést. Vagyis a saját magunk védelme kapcsán kevésbé lesznek hatásosak.

Az úgynevezett FFP2-es, illetve FFP3-as szabványú maszkok beszerzésére célszerű törekedni, amennyiben a lehetőségeink ezt megengedik. Ezek a változatok ugyanis mind az anyagszerkezetük, mind pedig a kialakításuk nyomán képesek lehetnek biztosítani a fertőzés elkerüléséhez szükséges védelmet.


Amire a szájmaszk viselése közben is érdemes odafigyelni

Természetesen a legjobb minősítésű szájmaszkot viselve is felelősségteljesen, fegyelmezetten és körültekintően érdemes eljárnunk. Az sem mindegy, hogy miként vesszük fel magát a maszkot. A kezeinket előzetesen mindig fertőtlenítsük vagy mossuk tisztára, hogy ne szennyezzük be magát az anyagot.

Viselés közben ne nyúljunk indokolatlanul az arcunkhoz. Különösen javasolt kerülni a száj, az orr, valamint a szemek érintését. A szájmaszk viselése egyfajta segítséget jelenthet abban, hogy ezzel a régi szokással szakítani tudjunk.

Az egyszer használatos maszkokat ne akarjuk újból viselni, mert semmilyen védelmet nem fognak nyújtani. Inkább helyezzük őket egy lezárt szemetesbe, és ha újból emberek közé kell mennünk, akkor vegyünk fel egy még friss, korábban nem viselt egészségügyi szájmaszkot.

Kapcsolódó hírek