Nagy falat a Škodának – célba vette a Nagy Falat

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.03.07. 16:45
kiskep

A múlt nyáron írt alá a Škoda Transportation a kínai CSR Sifang Quingdao céggel egy olyan szerződést, amelyben a villamosgyártási licensz nyújtásáról egyeztek meg. A Škoda legújabb villlamoscsodáját, a 15T ForCity típusú villamost gyárthatta le a kínai járműgyártó. Nemrég be is fejezték az ottani prototípust, így már a cég saját portfólióján belül ajánlhatja a korszerű alacsonypadlós villamosokat. Prágán és Rigán kívül tehát már Kínában is sínen van a 15T típus.

Kinn a távoli Kínában a Škoda 15T ForCity villamos<br>(fotó: Škoda)

A ForCityket a kínai járműgyártó az ottani tenderekben kívánja majd kínálni és értékesíteni. A technológiai licensz tíz évre szól, legfeljebb négyszáz villamos gyártására, tehát az üzlet összértéke elérheti az ötmilliárd koronát (57 milliárd forint). A kínai üzlet a cseheknek már-már presztízskérdés, hiszen a távol-keleti országban több mint 160 város van, ahol a lakosok száma meghaladja az egymilliót, s éppen ezekben készülnek a jövőben nagy infrastrukturális és járműfejlesztésekre. Mindeközben a kínaiak a kötöttpályás közlekedés fejlesztését részesítik előnyben.

Prága utcáin már száz ilyen villamos közlekedik

A kínai CSR Sifang kulcsfontosságú leányvállalata a CSR Corporation Limited járműgyártó cégóriásnak, amely főleg a nagysebességű vonatok, metrók és más városi közlekedési járművek fejlesztésére és gyártására szakosodik.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek