Nagyobb hangsúlyt kell helyezni a logisztikára

MTI/iho   ·   2016.05.21. 16:15
waberer150430_0

Varga Mihály a tárca és az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. által szervezett közúti áru- és személyszállítási állásbörze megnyitóján emlékeztetett: egy tavaly ősszel elindult programban a kormány ötmilliárd forintot fordít arra, hogy hatezren ingyenesen szerezhessenek C, D vagy E típusú gépjárművezetői jogosítványt.

Azt mondta: a program tapasztalatai rendkívül kedvezőek, így jó esélyt látnak arra, hogy folytassák, kiegészítsék a kezdeményezést

– A kormány azért támogatja a hivatásos gépjárművezető-képzést, mert rugalmasabbá teszi a gazdaságot, sokan könnyebben találnak álláslehetőséget, és az ágazat szereplői is könnyebben jutnak munkaerőhöz – hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter. Ismertetése szerint az áruszállítási teljesítmény 2012 óta folyamatosan emelkedik, és a magyar vállalkozások nemzetközi fuvarozási teljesítménye az elmúlt tíz évben több mint két és félszeresére nőtt. Az országban csaknem 12 ezer fuvarozási vállalkozás működik több mint 63 ezer járművel.

A közúti közlekedési szolgáltatási szektor foglalkoztatja a magyarországi munkavállalók 3,5 százalékát – mondta, hozzátéve: a kormány úgy gondolja, hogy a szektorban van munkaerő-tartalék. Az ágazat 500 milliárd forintos adóbefizetésével az államháztartás bevételeinek 5 százalékát biztosítja, ez az arány a balti országoknál 10-12 százalék, ami mutatja a lehetőségeket.

Varga Mihály ismertette: az elmúlt években elindított képzési programok ebben az ágazatban mintegy háromezer ember munkához jutását segítették. Az említett programban – nehézgépjármű- és autóbusz-vezetői képzésekkel – a logisztikai ágazat több területe juthat munkaerőhöz.

A tárcavezető szavai szerint amikor a járműipar túl nagy szerepet tölt be a gazdasági növekedésben, és keresik azokat a területeket, ahol van mód a növekedésre, akkor a logisztikai ágazatra, a védelmi iparra, a gyógyszergyártásra, az élelmiszeriparra kell nagyobb hangsúlyt helyezni a következő években.

Wáberer György miniszterelnöki megbízott, a program szakmai kezdeményezője azt mondta: a bérek évről évre, dinamikusan nőnek, ezért úgy gondolja, „néhány éven belül a gépkocsivezetőink el fogják érni a nyugati gépkocsivezetői bérek szintjét”, és ezzel meg fog szűnni az ágazatban meglévő munkaerőhiány. Közölte: a programban részt vevők közül ezer jelentkezőnek már biztos munkahelye van, ezt fél év alatt érte el a szakma.

Az állásbörzén és szakmai napon 42 munkáltató és mintegy 500 munkavállaló vesz részt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek