Nagyváradi reptérbővítés, nemzetközi légikikötő

iho   ·   2014.10.21. 21:33

Elkezdődött a nagyváradi repülőtér átalakítása, adja hírül a Krónika című kolozsvári magyar napilap.

A korszerűsítés révén a partiumi város reptere immár nem csak nevében, hanem a gyakorlatban is nemzetközi légikikötővé válhat. Szlivka Sándor, a Tarom illetékes osztályvezetője rá is mutatott arra, hogy ez nem olyan, mint egy „darabka autópálya”, ez a kifutó a „világgal köt össze”, és nagy gépek fognak érkezni rá. A román légitársaság illetékesének meggyőződése, hogy a modernizálással a bihari megyeszékhely gazdasági és idegenforgalmi lehetőségeinek kiaknázását is elősegítik, és mint mondta, ők is bizonyára több járatot indítanak majd a váradi reptérről.

– Már megkaptuk a jóváhagyást tíz nemzetközi járat indítására – tette hozzá Cornel Popa, aki szerint ezekre a jövő év második felében írják ki a közbeszerzési eljárást.

A repülőtér korszerűsítését 2015. október 31-éig kell befejeznie a tendergyőztes osztrák társulásnak, a Porr Construct vállalatnak, Harald Braun, a cég technikai menedzsere pedig ígéretet tett arra, hogy betartják a légi hatóság által szigorúan elvárt határidőt.

Ha nem más, a szerződésbe foglalt napi 50 ezer eurós késedelmi kamat is ösztönözni fogja őket a kivitelezést, így bár a versenytárgyaláson alulmaradt cégek a nagyváradi ítélőtábla elé vitték az ügyet, az osztrákok már pénteken nekiláttak a munkának.

– Sokat harcoltunk azért, hogy ez a megbízást megszerezzük. Korrekt és jó ajánlatot tettünk” – szögezte le Braun. A közel 80 millió euróért elvállalt beruházás feladatai közé tartozik a jelenlegi 1800 méter hosszú és 30 méter széles leszállópálya lebontása és egy új, Boeing típusú nagygépek fogadására is alkalmas, megfelelő szilárdságú, 2100 méter hosszú és 45 méter széles új aszfaltcsík építése, kettes kategóriájú világítási rendszerrel.

Ennek táplálására egy új elektromos erőmű is megépül, továbbá kialakítanak egy platformot, amely egyszerre legalább hat légi járműnek tud majd helyet biztosítani a nemzetközi besorolással jegyzett légi kikötőben. A kifutópályához csak jövő év márciusában nyúlnak hozzá, emiatt a tervek szerint a repülőtér április elejétől 59 napra bezár, írja a Krónika.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek