NASA-megrendelés az űrturista űrhajóra!

iho/repülés   ·   2011.10.17. 09:30
cimkep

Három repülést is megvásárol a NASA az űrturizmusra szakosodott magáncégtől. A repülések a Virgin Galactic most fejlesztés alatt álló, nyolc utas szállítására, pontosabban ballisztikus űrugrására alkalmas SpaceShip Two nevű űrrepülőgépén történnek majd.

Az űrjármű már több sikeres próbarepülésen esett túl, de egyelőre nem tudni, mikor indíthatja járatait fizető utasokkal, akik 200 ezer dollárért vettek rá jegyet. A SpaceshipTwo a WhiteKnight2 négy hajtóműves anyagépre függesztve emelkedik fel, majd saját rakétahajtóműve révén repül száz kilométer magasra, végül siklásban érkezik vissza a Mojave Légi- és Űrkikötőbe.

SpaceshipTwo: leszállás egy sikeres tesztrepülés után

A NASA négy és fél millió dollárt fizet a cégnek a repülésekért: egy startot biztosra lekötött, kettőre pedig opciója van az űrhivatalnak.

A bejelentés néhány nappal azután történt, hogy a Virgin Galactic alelnöke lett Mike Moses, a NASA eddigi Space Shuttle programfőnök-helyettese: az űrsiklók néhány hónapja történt kivonásáig az utolsó tizenkét indításkor ő döntött a fellövésekről vagy halasztásokról.

A Virgin Galactic elnöke, George Whitesides közleményében jelezte: a magánvállalkozás a turistarepüléseken túl általában az űrbe jutás rendszerét akarja forradalmasítani, kutatási programokon keresztül is.

Egy-egy ballisztikus repülés alkalmával a NASA majdnem hatszáz kilónyi tudományos felszerelést, kísérleti anyagot küldhet az űrbe, a kísérletek végrehajtására és ellenőrzésére a Virgin Galactic küld szakértőt a géppel.

A WhiteKnight jó repülést kíván az éppen levált űrrepülőnek

A bejelentések az amerikai űrkutatás új koncepciójának megvalósulását jelzik. Mint korábban megírtuk, Obama elnök már nyáron bejelentette: az amerikai szövetségi költségvetés támogatását a NASA nagy horderejű, bolygóközi, illetve naprendszeren túli kutatási tevékenységére fordítják, a föld körüli térségbe való repüléseket és az űrállomás ellátását magáncégek teljesítik majd állami megrendelésre.

Ehhez természetesen az kell, hogy a jelek szerint hamarosan beinduló ballisztikus űrrepüléseken túl a magáncégek képesek legyenek orbitális pálya elérésére is alkalmas űreszközök kifejlesztésére.

Kapcsolódó hírek