Ne vezess Namíbiában, ha kedves az életed!

Bánhidi Emese   ·   2014.04.14. 21:15
balesetekcim

A Michigani Egyetem közlekedési karának tanulmánya 193 országot vizsgált, ahol a legnagyobb a 100 ezer emberre tehető halálos balesetek száma. Sőt! Vezető halálok a rákkal és a szív-és érrendszeri betegségekhez viszonyítva. A tanulmány elkészítéséhez az Egészségügyi Világszervezet adatait használták. Elmondásuk szerint azért ezeket, hogy ne úgynevezett kozmetikázott adatokból dolgozzanak.

A következtetések állítólag egyáltalán nem meglepőek – állítják a szerzők. Hiszen 100 ezer lakosra vetítették a felmérést, és nem 100 kilométerre. Így aztán az ausztrálok a 160. helyen végeztek, pedig, ha a megtett utat vették volna akkor alapul, akkor ők sokkal előrébb kerültek volna a listán, hiszen állítólag a kenguruk miatt ott nagyon sok a halálos baleset.

Persze így az sem meglepő, hogy Kína és India viszonylag jó helyen szerepelnek ezen a listán, hiszen ezekben az országokban kevesebb az autó – 100 ezer lakosra nézve, persze. És a kisebb államok, mint a Maldív-szigetek, a Marsall-szigetek, valamint a Antigua és Barbuda szigetek az utolsó négy helyen találhatók, vagyis itt a legkevesebb a baleset. Maldív-szigetek érte el a legjobb arányt, itt 100 lakosból mindössze ketten halnak meg évente közlekedési balesetben.

A globális arány azonban mégiscsak elég jó, mindössze 18 ember hal meg a közúton a 100 ezerből. Azonban, ha a betegségeket nézzük, az arány már nem ennyire szívderítő. Csak néhány adat erre vonatkozóan: 100 ezer lakosból például Ausztráliában 138-an halnak meg valamilyen rákban, és 118-an szívbetegségben. Ami – teszik hozzá a szakértők – azért is érdekes, mert köztudottan az ausztrálok számítanak az egyik legkevésbé stresszelő népnek.

A lista eleje:

Namíbia, Thaiföld, Irán, Szudán, Szváziföld, Venezuela, Kongó, Malawi, Dominika, Irak.

És nézzük a lista utolsó tíz helyezettjét:

Maldív-szigetek, Tadzsikisztán, Málta, Fidzsi, Marsall szigetek, Izrael, Tonga, Antigua és Barbuda, Holland Antillák, Svájc.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek