Nehezen gyógyulnak a Griesnél bekövetkezett vasúti baleset nyomai

iho/vasút   ·   2018.05.14. 13:45
baleset_roncsok_brenner_kislid

Ahogyan arról portálunk is beszámolt, múlt év december 22-én a TX-Logistik 43144-es tehervonata kisiklott Brenner-vonalon, az ausztriai Griestől délre, az ok a fékberendezés hibája és az ebből eredő, megengedettnél magasabb sebesség volt. A baleset következtében a vasúti infrastruktúra erősen megrongálódott, a szállított félpótkocsik közül néhány az erdős hegyoldalon lecsúszott, a rakomány szétszóródott a völgyben.

Roncsok, szemét, maradványok mindenhol (fotók: meinbezirk.at)

Most, szűk öt hónappal a baleset után a helyi újság arról számol be, hogy az erdős hegyoldalon és az alatta húzódó mezőn nem csak üvegek, paradicsomszósz-csomagolások, finn feliratokkal ellátott, olasz gyártmányú poroltók, acélcsövek és mosógéproncsok hevernek, hanem még a szerencsétlenül járt félpótkocsikból is akad itt néhány, melyet nem sikerült lehozni a meredekről.

A megjelent fotók alapján alkothatunk némi fogalmat arról, hogy milyen veszélyeket hordozhat magában egy egyszerű tehervonat, még akkor is, ha nem kifejezetten veszélyes anyagot szállít.

A szerencsétlenül járt vagonokat és a rakomány többségét még a 2018 januárjában újonnan elkészült völgyoldali pályára sikerült falpakolni, de az alsóbb régiókban maradt roncsok azóta is szabad prédát képeznek. A környező falvakban látható részletek azt sejtetik, hogy a környékbeliek háztartási mennyiségben azóta is dézsmálják a fellelhető rakományt és a vasúti építőanyagokat is.

Poroltók, elszállításra előkészítve

Eképpen megfigyeltek például egy sétálót, amint a vágányfektetésnél használt geotextilt szállításra készíti elő, de beszédes az is, ahogy egy oszloptalapzaton három sértetlen poroltó sorakozik, nyilván szintén szállításra várva.

A rendrakást az is nehezíti, hogy a vágányhelyreállítás során a régi kőágyazat anyagát leszórták a lejtőn és az elfedi a maradványok egy részét. A melegebb idő beálltával a paradicsomszósz erjedése is megindulhat, a vizuális szennyezés mellett már szagokkal is elárasztva a környéket. A takarítási munkálatokkal az ÖBB lényegében felhagyott, abból a meggondolásból, hogy a károkat nem az állami, hanem egy magánvasúttársaság okozta. A földtulajdonosok a földjeiken szanaszét fekvő roncsokat nagyobb kupacokba hordják össze, hogy a művelési időszak kezdetétől a földeken egyáltalán dolgozni lehessen és így az őkat ért károk minimalizálhatóak legyenek.

Mosógépek nagy választékban!

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek