A bécsi villamosok, autóbuszok vezetőinek és utasainak sincs mindig könnyű dolga: tavaly csaknem 2 300 alkalommal tartották fel őket a szabálytalanul parkoló autók. Ez átlagosan több mint napi hat szabálytalankodót és esetenként akár negyven perc kényszervárakozást jelentett. 2010-hez képest javult ugyan a helyzet, mert akkor még 3 600 alkalommal állták el szabálytalanul leparkolt gépjárművek a villamosok, buszok útját, de a 2015-ös 2 200 esethez képest például enyhe visszaesés tapasztalható.

Hiába Mini, nem elég kicsi ahhoz, hogy elférjen mellette a villamos... (fotó: Wiener Linien)

A város és a Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien éppen ezért folyamatosan igyekszik felhívni a sofőrök figyelmét arra, hogy úgy, és olyan helyen tegyék le az autójukat, ahol nem akadályozzák a buszokat, villamosokat. Utóbbiak esetében ez például azt jelenti, hogy nem szabad rálógni azokra a betonlapokra, amelyekben a villamossínek futnak. A Döblinger Hauptstraße egy szakaszán, a 37-es villamos vonala mentén pedig – kísérleti jelleggel – elektronikus kijelzők figyelmeztetnek, ha az autós nem tartotta meg a kellő távolságot a sínekhez. Währingben, a 9-es és 42-es villamos vonalán ugyanakkor csak a teljes megállási és parkolási tilalom bevezetése segített.

Mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia annak, aki nem figyel oda parkoláskor, és a leállított gépjárműve akadályozza a forgalmat. A minimum harminchat eurós büntetés mellett ugyanis neki kell kifizetnie az autó elvontatását, a tűzoltókat, de még a személyzet túlóráit is. Így könnyen többszáz euróra is rúghatnak a költségek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!