Nem lesznek katamaránok

iho/hajózás   ·   2011.08.15. 14:12
penelope400

Az MR-1 Kossuth rádió reggeli 180 perc című műsorának adott telefonos interjúban Budapest főpolgármestere a BKV ügyeit firtató kérdéseken túl a katamaránokról és a Szigetről is tett említést.

Tarlós István annak ellenére, hogy még nem érkezett meg a beígért többlettámogatás, teljesen bizonyos afelől, hogy a határidő lejárta előtt megkapja a Budapesti Közlekedési Vállalat a miniszterelnök személyes ígérete alapján a további kilencmilliárd forintot az idei évre. A vállalat egy évvel ezelőtt csődközeli helyzetben volt, azonban már elindult a rendbetétel útján, a vezérigazgató segítségével súlyos milliókat tud megspórolni – ennek egyik ékes példája az Alstom-szerződés újratárgyalása.

Budapest első embere szeretné, ha a BKV része lehetne a kialakítandó Nemzeti Közlekedési Holdingnak, amely a MÁV-ot és a Volánt tömörítené, ám eddig a budapesti közlekedés részvételéről megoszlottak a vélemények. Az így létrehozható közös tarifa- és jegyrendszer, menetrend és eszközpark is mind a költségcsökkentéshez és hatékonyságnöveléshez vezethetne.

Szintén szerkezeti átalakításnak minősül a fővárosi közlekedés megrendelői-ellenőrzői és üzemeltetői feladatainak teljes szétválasztása, amely ügyében az első lépések a Budapesti Közlekedési Központ létrehozásával már megtörténtek, ám a BKK-hoz további feladatokat és személyi állományt kívánnak áthelyezni a BKV-tól.

A katamaránok sajtóban rebesgetett vásárlását azonban hírlapi kacsának nevezte, hiszen állítása szerint ez eddig nem merült fel. Fontosnak tartja ugyanakkor azt, hogy az elmúlt években elhanyagolt dunai hajóközlekedés újra életre keljen, például a kishajó-közlekedés visszaállításával és a szállodahajók kikötőinek újragondolásával. Ez akár már tavasszal érezhetővé válik, hiszen Tarlós már ekkorra intenzív hajóközlekedést vizionált.

A főpolgármester ezek mellett kitért a Szigettel kapcsolatos véleményére is, s kiemelte, a rendezvény idén már 150 millió forintot fizet a fővárosnak – területhasználati díjként és többek közt tömegközlekedési hozzájárulásként. Kerületi polgármesterként a felmerülő lakossági panaszok miatt lépett fel erélyesen a szervezőkkel szemben, ám a problémákat már orvosolták, így a fesztivál, a kerület és a főváros békésen élhetnek egymás mellett.

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.