Nem zuhant le a mentőhelikopter!

iho   ·   2017.09.25. 22:00
cim2

Tévesen megfogalmazott híradásokkal ellentétben az iho/repülés nem hivatalos, de hiteles információi szerint a mentőhelikopter Őrbottyánban nem zuhant le.

Amint arról az esti híradók is beszámoltak, a gép egy közúti baleset sérültjének elszállítására érkezett és szállt le Őrbottyánban, a község külterületén. Az incidens a sérült elhelyezése után felszállás közben történt, amikor a helikopter rotorja hozzáért egy vezetékhez, és azt leszakította. A vezeték sérülést okozott egy, a földön tartózkodó személynél, de a hírekkel szemben a helikopter biztonságosan visszaszállt.

Portálunk információja szerint a gép két rotorjának végén látható sérülés, maga a helikopter teljesen ép, de mivel ilyenkor az a biztonságos megoldás, a hibás rotorlapátokat a helyszínen cserélik ki, ezért maradt a gép Őrbottyánban.

Mint erről többször is írtunk, a magyar mentőhelikopter-flotta a két egyhajtóműves AS-350-es „Mókuska” kisorolása és a honvédségnek történt átadása után kizárólag az európai Airbus Helicopters EC-135-ös (mostani típusjelzése: AH-135) kéthajtóműves gépeiből áll. Ez a világ legelterjedtebben használt mentőhelikoptere, az aránylag kis gép tágas belső térrel, magasan elhelyezett és viszonylag kis átmérőjű rotorral, burkolt Fenestron-farokrotorral, alacsony zaj- és vibrációs szinttel.

Mozgékony, érzékenyen reagál a kormánymozdulatokra. A hajtóműveknek bőven van teljesítmény-tartalékuk, de mérsékelt a rotorszél, a gépet ezen tulajdonságai teszik igazán alkalmassá, hogy egy baleset helyszínéhez elég közel képes legyen leszállni, illetve hogy igénybe vehesse az országban több felé kiépített kórházi leszállóhelyeket. Ma a szolgálatnál hét gép dolgozik hét hazai bázison.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.