Nőtt az új autók eladása

MTI/iho   ·   2017.07.03. 16:34

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) szerint az adatok azt mutatják, hogy idén folytatódik az újautó-eladások növekedése, 2017-ben várhatóan több mint százezer új személygépkocsit helyeznek majd forgalomba. Emellett folytatódik a magán vásárlók visszatérése a piacra, arányuk már meghaladja a harminc százalékot. A közleményben kiemelték: a kishaszonjármű piacon az első félévi 12,4 százalékos visszaesés a tavalyi magas bázissal magyarázható, amelyben a közben beszüntetett növekedési hitelprogramban (nhp) hatása jelentős volt.

A nagyhaszon járműveknél a visszaesés megfordult és enyhe, 5,7 százalékos növekedést mutatnak az első féléves adatok. A motorkerékpár piac továbbra is igen gyenge, a júniusi 18,5 százalékos növekedés ellenére, ugyanis az első hat havi adatok 0,4 százalékos visszaesést mutatnak. Ennek a járműfajtának az értékesítését nagyban befolyásolja az időjárás szezonalitása. A helyzet javítása érdekében fontos lenne a robogó azonosítás megoldása és a regisztrációs adó kiigazítása a használati kétkerekűek esetében, valamint javítani kellene még a robogókhoz szükséges „B” kategóriás jogosítvány megszerzésének a folyamatát – tették hozzá.

A nehéz pótkocsik forgalmazását tekintve a piac mintegy húsz százalékkal nőtt tavaly és a bővülés idén is folytatódott. Mindez az alacsony piaci kamatoknak, illetve a megnövekedett fuvarmegbízásoknak és új piaci szereplők megjelenésének köszönhető – áll az MGE közleményében.

A Carinfo.hu tájékoztatása szerint a személygépkocsi típusok közül a legtöbbet Suzukiból adtak el az első félévben, összesen 6817-et, Ford autókból 5621, Opelből 4788, Škodából 4776, Toyotából 3903 kelt el. Az előző év azonos időszakában is a Suzuki állt az élen, a második helyen azonban az Opel volt, míg a harmadik, illetve a negyedik helyet a Škoda, illetve a Ford szerezte meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek