Nyár a teraszon: feltárulnak a reptér titkai...

Márványi Péter   ·   2016.06.10. 13:45
cim

(fotó: Fortepan)

Azt hiszem sokan vannak, akik e sorok írójához hasonlóan, kiskölyökként, az akkori egyetlen ferihegyi terminál teraszáról bámészkodva váltak egész életükre a repülés rabjává, szebben fogalmazva szerelmesévé. Igen, amikor a 24-es állóhelyen dörögve beindult egy Il-14-es, vagy amikor távolabb pörögni kezdett egy-egy Il-18-as légcsavarja, vagy amikor aztán később felsivított egy 134-es és egy 154-es, – mindez valami össze nem hasonlítható élményt adott, nem beszélve aztán a háttérben felszálló gépek látványáról, de azok a furcsa földi járművek, buszok is pokolian érdekesek voltak, amelyek szinte karnyújtásnyira, mégis egy másik világ részeiként mozogtak a betonon.

(fotók: Budapest Airport)

A reptéri kilátóhelyek fontosak, a régi korok romantikája nem biztos, hogy pótolható, de mostantól az élmények Budapesten kiegészülhetnek az ismeretekkel is. Aki állt már a korlát mellett, és hallotta, ahogy mellette valaki nagy önbizalommal Boeingnak nevezte az Airbust és fordítva, illetve Jumbónak hitt egy ártalmatlan bár szintén négyhajtóműves Avrót, az tudja, mennyi félreértés és legenda övezi ezt a gyönyörű, de kétségkívül elsőre nem biztos, hogy minden részletében érthető világot.

Nem is olyan régen annak örülhettünk, hogy újra megnyílt a kettesen a terasz, most annak, hogy a teraszra látogató valóban okosodhat is az újonnan felállított kiállítás képei, ábrái, adatai révén. A reptéri fotók eligazítanak arról, mit is látunk tulajdonképp a teraszról akár a kettes pályán, akár a forgalmi előtéren. A légi felvételek révén kitárul a látogató előtt a légikikötő szerkezete, láthatóvá válnak olyan részei, amelyek a teraszról nem láthatók. Príma repülőgép-felismerő ismereteket kapunk egy másik tabló segítségével, bár gyanítom, első pillantásra így sem lesz mindenkinek egyértelmű, melyik a 737-es és melyik a 320-as, de a nagy teherszállító 747-est mostantól már mindenki azonosítani tudja majd...

Milyen városokhoz kapcsolódik a budapesti vonalhálózat, hány óra alatt lehet Párizsba vagy Torontóba repülni, ezügyben is kapunk információt. A kezdő spottereknek, akik először innen próbálnak fotózni, ott a remek térkép a repteret övező „igazi” spotter-placcokról. Tegyük hozzá, ez a tabló megintcsak jó áttekintést nyújt a pályák, gurulók, terminálok hálózatáról. A történelmi sorozatok felidézik a réges-régi ferihegy hangulatát, amint a reptérkezelő közleménye fogalmaz: „A Budapest Airport munkatársai hosszas kutatómunkával olyan történelmi fotókat is előbányásztak az archívumok mélyéről, amelyeken még az ötvenes években megnyitott 1. Terminál belső kialakítása látható, a híres repülőtéri Mézes Mackó büfé, az első Li-2-es repülőgépek a ferihegyi betonon, a különleges látogatók vagy éppen a közelmúltból a 100 millió eurós (30 milliárd forintos) beruházással öt évvel ezelőtt átadott SkyCourt megépítése lépésről-lépésre.” (A mai fotók olyan jeles mai fotósok munkái, mint Veres Viktor, Fazekas Krisztina vagy Mándi Emese, tudjuk meg az ismertetőből.)

A teraszbelépő ötszáz forint, ezért viszont jónéhány órás élménysorozat várja az idelátogatókat – a közlemény külön felhívja a figyelmet a terasz büféjére, kétségtelen, hogy a délelőtti és délutáni forgalmi csúcsok közé akár egy kellemes ebéd is belefér. És az sem véletlen, hogy a Budapest Airport külön utal a nyári szünidő beköszöntére: szuper program lehet minden kis- és nagyiskolás számára a terasz-látogatás, pláne ha azt Ferihegy titkainak részletesebb feltárása követi, a közeli Aeropark megtekintésével, sőt, egy buszos reptéri túrával.

Határozottan jó lépés a Budapest Airport részéről a teraszon berendezett kiállítás: mennél többet tudunk egy ilyen komplexen izgalmas világról, annál jobban szerethetjük, Ferihegy „titkainak” megismerése nem csökkenti, hanem inkább nagyonis erősíti a kötődést nemcsak a repülőtér, hanem általában a repülés, a légiközlekedés iránt. És nem csak gyerekeknek, hanem az ide látogató felnőtteknek is, akiket mostantól sokkal inkább megérintheti ez az egész furcsa, vonzó nyüzsgés, mint amikor egy csövön végigsétálva egyenesen belépnek egy másik csőbe, az utasszállító kabinjába.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek