Nyílt nap a szomszédoknál, sok helikopterrel, sok harci géppel

Kelecsényi István   ·   2014.07.22. 11:15
cim

Július 19-én nyílt nap volt délkeleti NATO-patrnerünknél, Aranyosgyéresen (Campia Turzii), Romániában. Délkeleti szomszédaink nem küzdenek helikopter- és szállítórepülőgép-problémákkal, és gyakorlatilag a légirendészeti feladatokra is alkalmasak a jelenlegi harci gépeik, valamint fut a beszerzése Portugáliából a keleti vadászgépek felváltására egy századnyi modernizált F-16MLU Falconnak.

Nos ebben a tudatban látogattunk el az aranyosgyéresi, hivatalos nevén: Baza 71. Aeriana at Campia Turzii támaszpontra. A 711. és 712. század állomásozik itt, amelyek a szomszédok ősöreg, de izraeli technikával modernizált MiG-21MF (új nevén LanceR) vadász és bombázó, valamint UB gyakorlógépeivel repülnek. A román gépek francia Magic 2, orosz R-73 (AA-11) és izraeli Python III. légi közelharcrakéták, lézeres Opher és infravörös irányítású Mk82 Griffin, valamint integrált Litening konténer bevetésére is alkalmasak, rendelkeznek infra- és lokátor elleni csalikat kivető berendezéssel.

A közönség jól érezte magát a harci gépek közelében<br>Klikkeljen a képre és nézze meg a szerző galériáját!

Szintén itt állomásoznak a román ipar által gyártott IAR-330 típusjelzésű Puma szállító- és Soccat támadóhelikopterek. Utóbbiak felfegyverezettek, orrészen forgatható egycsövű gépágyú, forgatható érzékelőkkel ellátott gömb alakú pod, szárnyain pedig nem irányított fegyverek és irányított Spike páncéltörő rakéták függeszthetőek. Mindkét helikoptertípusba 2-3 képernyőt építettek be, tehát nem tiszta régi analóg a műszerfaluk.

A román fegyveres erőkön kívül az ukrajnai konfliktus miatt a Kanadai Királyi Légierő Quebec tartomány Bagotvillei támaszpontjáról előretolt, a 3. repülő Wing állományába tartozó 425. vadászrepülő század CF-188 (F/A-18) repülőgépeiből fél tucat vadászombázó szintén a bázis vendége volt.

A nyílt napra a bázis gépein kívül egy AN-30-as felderítő/légifényképész/szállító, két C-27J Spartan és egy C-130 Hercules szállítórepülőgép és két IAR-316 típusjelzésű Aeloutte III. forgószárnyas érkezett a bázisra, körülbelül 10–15 polgári sportrepülőgéppel. A szokásos helyi sportrepülők kötelék és műrepülését követően, a két IAR-316-os légibalettjét, majd román C-27J-vel bemutatott demót tekinthette meg a néhány ezres elsősorban helyi közönség. Utána felszállt négy Puma szállító és három Soccata harci helikopter (tehát a jelenleg bevethető magyar helikopterállomány háromszorosa, és ez csak egy román bázis), valamint négy kanadai Hornet és négy vadász LanceR.

Román–kanadai vegyeskötelék

Utóbbiak „légicsata” után fedezték a támadó harci majd szállítóhelikoptereket, amelyekből különleges légiszállítású egység „támadta meg” a repülőtéren lévő imitált ellenséges erőket, amelyek három S-60 gépágyúból és néhány tucat fegyveresből álltak. Megjegyezendő, hogy még mindig szolgálatba állnak a repülőterek közel légvédelmére a vontatott S-60-sok, és a szinte ingyen Németországból beszerzett Roland légvédelmi páncélosok. (Hazánk használható IGLA MANPADS kézi légvédelmi rakétáit amerikai biztatásra ellődöztük, illetve kiselejteztük, a gyakorlatilag helyette beszerzett MISTRAL-rakéták pedig Győrben állomásoznak az SA-6 Kub komplexumokkal egyetemben, tehát Szolnokot, Kecskemétet és más fontos objektumokat a megfelelő időben riasztott Gripen készültség és a Jóisten védi például egy terrortámadással szemben.)

A scenarió befejezése után egy kétüléses LanceR-rel repültek demót a 71. bázis kijelölt pilótái, majd a leszálló gépek a közönség előtt felsorakoztak, hogy a pilóták kiszállása és a műszakiak előkészítése után a közönség megsimogathatta a repülőgépeket.

LanceR infracsapdákat ereget

Az aranyosgyéresi nyílt nap ingyenes volt, a médiáról külön gondoskodtak, köszönet ezért a szervezőknek. Az ilyen rendezvény erősíti a polgárok és a katonák között a bizalmat, és az összetartozást, valamint marketing szempontjából is kiváló lehetőség, hogy népszerűsítse a honvédelem illetve a közös NATO védelmi rendszer szerepét a társadalomban.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.