Nyolc napot sztrájkolnak a BKV-sok áprilisban

iho   ·   2017.03.31. 10:22

A BKSZSZ (Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége) és a VTDSZSZ (Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége) a bértárgyalások eredménytelensége miatt jelentett be sztrájkot. A szakszervezetek a BKV dolgozóinak az állami ccégeknél megtörtént, három évre elosztott harminc százalékos béremelést szeretnék elérni.

Az Index szerint a szakszervezetek kihasználjáék az elégséges szolgáltatásról szóló jogszabály kiskapuit ki fogják használni, azaz lesz olyan idő, amikor csak az alvállalkozói buszok közlekednek majd. A törvény szerint a sztrájk első napján minden órában, minden viszonylaton közlekedtetni kell a járművek hatvan százalékát. A második napon azonban csak napi átlagban kell ezt a mennyiséget kiadni, azaz lehetnek olyan órák, amikor egy BKV-jármű sem indul.

A villamosok, trolik, metrók közlekedésében fennakadások lehetnek, azonban a MÁV által átvett HÉV-járatok és az alvállalkozói buszok (tehát az agglomerációsok is) biztosan közlekednek majd.

A szakszervezetek szerint 2016-ban a BKV dolgozóinak tíz százaléka hagyta ott a céget, ennek jó kétharmada (452 fő) járművezető, továbbá 248 szakmunkás és 26 mérnök is távozott. A folyamatos toborzás sem vezet feltétlenül eredményre, 2017-ben ezer dolgozót kellene felvenni a BKV-nak, a jelentkezőket csak a béremeléssel tudnák motiválni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.