Nyolcvannégymillió euró kártérítés a Costa Concordia utasai után

MTI/iho   ·   2015.01.22. 08:29

A genovai székhelyű Costa Crociere a tengerjárón utazó 4229 fő utasból és legénységből eddig 3587 személy után fizetett kártérítést. Az összeg mintegy 84 millió eurónak felel meg. A kártérítésben részesültek között vannak az áldozatok családjai, valamint a túlélők is. Az adatokat a Costa Crocierét képviselő ügyvéd nyújtotta be az olaszországi bíróságon annak bizonyítására, hogy a hajótársaság nem feledkezett meg a toszkán Giglio-szigetnél három évvel ezelőtt történt tragikus balesetben érintettek kárpótlásáról. A zátonyra futott és oldalára dőlt Costa Concordián harmincketten vesztették életét, közöttük a tengerjárón dolgozó Fehér Sándor hegedűművész is. Az áldozatokból csak három után nem fizettek még kártérítést: egy német utasnak még nem találták meg a rokonait, egy másik német utas családja az Egyesült Államokban fordult kártérítésért bírósághoz, egy francia áldozat rokonai még nem állapodtak meg a Costa Crocierével.

Az utolsó halott, az indiai pincér Russell Rebello maradványait tavaly novemberben találták meg a Costa Concordia roncsán, a genovai kikötőbe vontatott tengerjáró szétdarabolása közben.

A Costa Concordia balesetének felelőseit kereső első fokú bírósági tárgyalás január végére zárul le a toszkán Grosseto városi színházában kialakított bíróságon. A 2013 tavaszán kezdődött perben több mint száz tanút hallgattak meg. Csütörtöktől az utolsó ügyvédi beszédek hangzanak el, amelyeket az ügyészek zárnak majd le. Az egyedüli vádlott Francesco Schettino volt kapitányt gondatlanságból elkövetett gyilkossággal és a hajó elhagyásának bűncselekményével vádolják. A tengerjáró többi tisztje és a Costa Crociere menedzserei vádalkut kötöttek, a hajót a baleset pillanatában irányító indonéz kormányos elhagyta Olaszországot és azóta nem találják. A Costa Crociere hajótársaság is vádalkut kötött 1 millió euró közigazgatási bírság kifizetésével.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Ne mássz a vonat tetejére, életveszélyes és tilos!

MÁV/iho   ·   2024.03.20. 09:00

Ismét egy fiatal életébe került Budaörsön, hogy vasútüzemi területen illegálisan felmászott egy mozdony tetejére, ahol a 25 ezer voltos felsővezeték közelében halálos áramütést szenvedett. A MÁV újból és újból kéri a szülőket és pedagógusokat, nyomatékosan hívják fel a fiatalok figyelmét arra, hogy vasútüzemi területen tartózkodni életveszélyes és tilos!