Nyugat-Dunántúl: 1,2 milliárd közlekedésfejlesztésre

MTI   ·   2013.04.26. 13:26

A közösségi közlekedés fejlesztésére négy projekt keretében összesen közel 1,2 milliárd forint támogatást nyertek nyugat-dunántúli települések az Új Széchenyi Terv Nyugat-dunántúli Operatív Programjából – tájékoztatta a regionális fejlesztési ügynökség pénteken a távirati irodát.

A közlekedési fejlesztésre elnyert százszázalékos támogatási aránnyal megvalósuló beruházások főként Zalaegerszeg, Győr, Hévíz, Bük és Körmend városát, valamint a környékbeli falvakat érintik.

Bük önkormányzata 200 millió forintból valósítja meg a város és környéke közösségi közlekedésének fejlesztését, Acsád, Bő, Iklanberény és Meszlen konzorciumi részvételével. Bükön átalakítják a több évtizede épült, a térségben egyedüli nemzetközi autóbusz-pályaudvart és új utastájékoztató rendszert építenek ki.

Intermodális közlekedési rendszer fejlesztése Körmenden és térségében címmel hajt végre beruházást a GYSEV Zrt. mintegy 200 millió forintból Körmend városa és a Vasi Volán Zrt. részvételével. A körmendi vasútállomás és az autóbusz-állomás fejlesztésével a vasúti és az autóbusz-közlekedést együtt fejlesztik, utastájékoztató rendszert helyeznek el a vasútállomáson és az autóbusz-állomáson, valamint a P+R parkolóban, a meglévő autóbusz-váróhelyiségeket pedig felújítják és új váróhelyiségeket is létesítenek.

Hévíz 196 millió forintos támogatást nyert el a város és a kistérség közösségi közlekedésének korszerűsítésére, a tömegközlekedés és az egyéni járműközlekedés arányának javítására. A munkálatok részeként összekapcsolják a sármelléki Hévíz-Balaton Airportot Hévízzel.

Zalaegerszeg és Győr önkormányzata, valamint a Vasi Volán Zrt. konzorciumi együttműködésben összehangolva valósítanak meg egy 600 millió forint összköltségű projektet. Zalaegerszegen dinamikus utastájékoztató és forgalomirányító rendszer kiépítésével fejlesztik a helyi autóbusz-közlekedést, ami 23 helyi járatot és 10 megállóhelyet érint. Győrött kerékpáros közösségi rendszert építenek ki, 23 helyszínen kölcsönző-tároló állomást létesítenek és 215 kerékpárt vásárolnak. A Vasi Volán 185 helyközi autóbuszjáratára pedig dinamikus utastájékoztató rendszert épít ki.

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.