Okostelefon után okosautópálya

Bánhidi Emese   ·   2014.04.17. 21:15
vilagitopalyacim

A Smart Highway-t Daan Roosegarde holland tervező találta ki. Egy speciális festéssel érte el azt, hogy az úton lévő felfestések irányítják az autósokat. A festékbe különleges port kevert, amelynek köszönhetően az összegyűjti a napfényt és a naplemente után több mint nyolc órán tud világítani. Ezáltal a vezetők jobban látják az elválasztó sávot.

(Forrás: smarthighway.net)

A fejlesztő a CNN-nek azt nyilatkozta: sok időt, energiát és pénzt fektettünk az autókba, de eközben az utak még szinte középkori szinten vannak. De az ötlet nem áll meg itt. Például az útfestések felhívhatnák a figyelmet a változó útviszonyokra, például a lefagyásra úgy, hogy kis jégvirágok jelennek meg az úttesten.

(Forrás: smarthighway.net)

De van még interaktív fény is, amely csak akkor aktiválódik, ha egy jármű közelít. Ehhez a lámpákat szenzorokkal látják el, amelyek felismerik az elhaladó gépkocsikat és ennek megfelelően vezérlik a világítótesteket. A speciális festéket alkalmaznák a sávok jelölésére is, így amikor egy autó közeleg, fényszórói automatikusan kirajzolják ezeket.

Talán a legérdekesebb megoldás az, amikor az elhaladó autók által keltett légáramlat apró kis szélmalmokat aktivál az autópálya mentén. A szélmalmocskák energiát generálnak, amelyek az ezekben található lámpákat működtetik.

(Forrás: smarthighway.net)

Az „okos autópálya” (Smart Highway) jelenleg még korai szakaszban van. Eddig csak Észak-Brabant tartományban, Oss település mellett két, egyenként 500 méter hosszú szakaszon látták el a különleges festékkel az elválasztó sávokat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek