Ön mit hagyna ki a tanulóvezetők képzéséből?

iho.hu   ·   2018.12.23. 13:45
kiskep

Frissítés!

Miután több hírportál is foglalkozott a témával, a közlekedési hatóság felügyeleti szerve, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményt adott ki, melyben azt írják, hogy félreértés történt. Az ITM szerint a jogosítvány megszerzéséhez továbbra is szükséges az elsősegélynyújtási ismeretekből vizsgát tenni. A változás csupán annyi, hogy míg korábban a sikeres forgalmi vizsgát igazoló dokumentum kiállításának feltétele volt az elsősegély-vizsga megléte, a továbbiakban már magának a vezetői engedély kiállításának feltétele lesz.

******

Korábban írtuk:

Karácsony előtti utolsó munkanapon publikáltak két Magyar Közlönyt is, ezek együtt közel száz módosítást tartalmaznak. A 2018. évi 209. számban az alábbi mondat szerepel: „Hatályát veszti a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának általánosszabályairól szóló 179/2011. (IX. 2.) Korm. rendelet 5.  § (5)  bekezdésében az »és az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolást« szövegrész.”

Ez pontosan azt jelenti, amit első olvasatra is: aki 2018. december 29-én vagy később szeretne jogosítványt, hivatalos nevén közúti járművezetői engedélyt szerezni, annak ezen túl nem szükséges a területi Magyar Vöröskereszt irodájába ellátogatnia, hogy ott elsősegélynyújtási ismeretekből vizsgát tegyen. A december 29-éig még érvényben lévő szabályozás szerint a sikeres vizsga után a vezetői engedélyt az a személy kaphatja meg, aki igazolja az alapfokú iskolai végzettség (a nyolc általános) meglétét, és bemutatja az elsősegélynyújtási ismeretek vizsgáról szóló igazolást.

Az elsősegély elméleti és gyakorlati képzést általában az autósiskolák saját szervezésben végezték, de voltak a Vöröskeresztnek is meghirdetett tanfolyamai. Vizsgázni viszont mindig a Vöröskereszt területi szervezeténél, vizsgabizottság előtt kellett, az igazolást is ők állították ki. A vizsga nem volt különösebben nehéz: a vizsgázó tételt húzott, és néhány elméleti kérdés megválaszolása után gyakorlati feladatot is be kellett mutatnia. Ez többnyire egy újraélesztés vagy egy sérült stabil oldalfekvésbe helyezésének bemutatása volt, esetleg előfordulhatott például nyomó- vagy sapkakötés felhelyezése.

Ezt a vizsgát a jogosítványszerzés folyamatában bármikor le lehetett tenni, egyes tanulók a képzés legelején, mások a végén, megint mások a képzés közben, esetleg képzési szünetben szerezték meg ezt az igazolást. A tananyag nem volt sok, az elméleti és gyakorlati képzéssel együtt tett ki nyolc órát, azaz a teljes képzésből mindössze egyetlen napot ölelt fel. Hivatalos indoklást nem olvashattunk, de kormányközeli forrásból úgy tudjuk, az elsősegély képzést azért vették ki a tanagyagból, mert azt a gyakorlatban szinte senki sem alkalmazta.

A kutyát sem érdekli? Képünk illusztráció! (fotók: iho.hu)

Na és itt most álljunk meg egy szóra. Mert ennyi erővel kivehetnénk a tananyagból az autó indulás előtti műszaki ellenőrzését is, mert azt sem teszi meg szinte senki. Vagy ne tiltsuk a mobiltelefon-használatot, mert amúgy is majd' mindenki üzeneteket ír vezetés közben? Netán a bizalmi- és cipzár-elvet is kihagyhatjuk, hiszen azt sem alkalmazza szinte senki...?! Pedig ez mind-mind olyan hasznos és fontos dolog, amit egyfelől jó lenne a mindennapi életben is gyakorolni, másrészt pedig ha mégsem alkalmazzuk, legalább legyünk képben, hogy mit is hagyunk el éppen.

Pontosan ilyen az elsősegély ismeretek is. Laikus elsősegélynyújtókról van szó, nem orvosokról, ápolókról. Az elsősegélynyújtást mindenki a tőle elvárható szinten köteles elvégezni. De vajon milyen szinten köteles elvégezni az, akinek ezt soha nem oktatták, tudását soha számon nem kérték? Egy egészségügyi (továbbiakban eü) vizsgának nem az a lényege, hogy a tömegkarambol helyszínén puszta kézzel vegyük ki a roncsból az utast, és a mentőknek már műtétre előkészítve, altatásban adjuk át. Nem, az eü vizsga lényege egyfelől az, hogy egyáltalán meg tudjuk állapítani, hogy milyen szintű segítségre van szükség. A sérült eszméletlen-e, vérzik-e, esetleg már nem is lélegzik? Mert nem mindegy, hogy milyen felszereltséggel és milyen szakképzett személyzettel érkezik a mentő.

Biztos, hogy mindig időben érkezik a segítség? Képünk illusztráció!

Mellékszál, de sajnos orvosból, mentőápolóból, mentőgépkocsi-vezetőből is hiány van. Egy könnyebb sérüléssel lefoglalni egy magasan kvalifikált mentőegységet nem szerencsés, mert könnyen lehet, hogy arra a speciális szaktudásra bizony valahol máshol komoly szükség lenne. Az Országos Mentőszolgálat az utóbbi években fejlődik, új mentőgépkocsikat, mentőorvosi kocsikat szereztek be, azonban ez a létszámgondokat nem oldja meg.

Az eü vizsgához visszatérve: egy nyomókötés elkészítése, a vérzéscsillapítás, de még egy egyszerű újraélesztés is olyan általános tudásnak kellene lennie, amelyet nem csak a járművezetőknek, de mindenkinek készségszinten tudnia kellene, hiszen ez a mindennapi életben is hasznosítható, fontos tudás. De ha ez nem is megy, legalább azt kellene tudnia egy járművezetőnek, hogy ha az adott helyzetben segíteni nem is tud, legalább ne ártson! A sérültet, ha nem muszáj, inkább ne mozgassa, vagy akármennyire is üvöltözik, hogy fáj a lába, ne menjen oda és nyomja le a torkán a Cataflamot... mert ha gyógyszerallergiája van, akkor mit fog kezdeni egy sokkos, rohamot kapott emberrel a mentők kiérkezéséig? Amikor engem legutóbb elütöttek (biciklivel álltam a pirosnál, a hátulról jövő autó meg egész egyszerűen fékezés nélkül belém jött), a 40-50 év körüli sofőr kipattant a kocsiból, és elkezdett felrángatni a földről, hogy álljak már fel, hiszen nincs is semmi bajom!? Nyilván ő a röntgenszemével egyből látta. Persze, az eredmény egy repedt csigolya és egy bevérzés a lapockámnál, ő meg itt rángat össze-vissza, hát köszönöm szépen...

Szóval az eü vizsga jó dolog. A megszerzett tudás alkalmazása pedig még jobb. Ez, mint a tűzoltókészülék vagy az elsősegély-csomag tipikusan az a befektetés, ami akkor jó, ha nem térül meg. A kocsiban ott a doboz benne csupa hasznos dolgokkal, amiket reméljük, hogy soha nem kell majd felhasználni, mégis időnként újat kell venni helyettük. (A lejárt szavatosságú kötszereket nem kell kidobni, oda lehet adományozni például állatmentő szervezeteknek.)

Ki segít, ha baj van? Képünk illusztráció!

Úgyhogy jogszabály szerint az év végétől már nem kell eü vizsga a jogosítványhoz. Én mégis úgy gondolom, hogy senki ne sajnálja azt az egy napot, és azt a párezer forintot. A megszerzett tudás jó, azt már senki elvenni nem tudja. És miközben abban bízol, hogy soha senkit nem kell majd újraéleszteni, vagy sohasem kell egy artériás nyomókötést feltenni (úgy legyen!), aközben elég kellemetlen érzés lehet ott állni, és végignézni, ahogy a másik ember, legyen az akár rokon akár idegen, lassan elvérzik vagy kileheli a lelkét, csak, mert anno te megspóroltad azt a kis pénzt az eü vizsgán.

A közlekedés veszélyes társasjáték, és mi, akik részt veszünk benne, mindannyian felelősek vagyunk egymásért.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!


Kapcsolódó hírek