Öreg pilóta nem vén pilóta! - mondta ki a bíróság

iho/repülés   ·   2011.09.22. 18:20

A kötelező nyugdíjaztatást az Európai Bíróság érvénytelenítette: a hatvanon túli repülőszemélyzet bizonyos korlátozásokkal 65 éves korig kell, hogy repülhessen.

A pert volt Lufthansa-kapitányok kezdeményezték, akiket hatvanévesen nyugdíjaztak, noha álláspontjuk szerint a munkszerződésüket meg kellett volna hosszabbítani még öt évig.

A nemzetközi előírások ugyanis ugyancsak 65 éves korukig ismerik el érvényesnek a kereskedelmi pilóták szakszolgálati engedélyét, azonban 60 és 65 év között csak olyan felállásban repülhetnek, hogy a személyzet egyik tagja hatvan éven aluli kell, hogy legyen.

A Lufthansa kollektív szerződése a Vereinigung pilótaszervezettel azonban tartalmazza a hatvanadik életévnél történő nyugdíjazást, sőt a szervezet és a légitársaság egybehahangzóan jelentette ki, hogy a megegyezésnek ez a pontja sosem volt vitakérdés közöttük, és ez a gyakorlat 1956 óta él a Lufthansánál.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.