Örömünnep: újra működik az e-Mig

Joó Ferenc   ·   2018.07.18. 10:38
iemig-400

A MÁV-Start által üzemeltetett vonatkövető térkép ismét elérhető az interneten. A rendszert a személyes adatok védelméről szóló uniós szabályozás (GDPR) életbelépése után még június elején állították le, mondván, hogy frissítik a felhasználási feltételekben az adatvédelmi szabályozást. Azt már nem tudjuk nyomon követni, hogy mi változott a felhasználási feltételekben, mindenesetre első ránézésre nem sok.

Az új felhasználási feltételeket az IEMIG főoldalán található menüpontra kattintva PDF-fájlban olvashatjuk. Szerepel benne, hogy regisztráció nélkül használható a személy- és tehervonatok térképes követése, előbbiek menetrendi adatokkal. A keresés mehet vonatszám vagy pályaszám alapján, itt a teljes UIC-számot kell beírni. A térképen pöttyökként megjelenő vonatoknál fel van tüntetve a pályaszám is.

Az Emig főoldala a frissített felhasználói feltételekkel

Regisztráció után láthatók a mozdonyokon elhelyezett „feketedoboz” (a GPS-es MFB-egység) által szolgáltatott egyéb adatok is, mint sebesség, külső hőmérséklet. Megtekinthető továbbá a mozdony műszaki adatai (gyártó, gyártási év, hossz, tömeg, tengelyelrendezés, csúcssebesség) és fotók a járműről. A mozdonyokról, motorvonatokról a regisztrált felhasználók is tölthetnek fel képeket, de egy járműről havonta csak egyet. Ugyanazt a képet meg se próbáljuk kétszer feltölteni, továbbá csak saját fotót szabad felrakni, mivel mindezen szabályok megszegése esetén azonnal törlik a felhasználót és összes adatát. Az viszont nincsen benne a szabályzatban, hogy az ismételt regisztráció ilyen esetben kizárt.

A személyes adatokra visszatérve, a MÁV-Start garantálja, hogy azokat csak az EMIG publikus oldal használatának ellenőrzésére használja fel és a felhasználó törlése esetén megsemmisíti a megadott adatokat (mint a felhasználónév és a jelszó). A regisztráció nem automatikus, azt „kézzel engedik át” és az egy–két napon belül kiküldött megerősítő e-mailben leírtak teljesítése után lesz sikeres. A felhasználónév vagy a mozdonyokról feltöltött képekhez fűzött megjegyzés nem tartalmazhat a közízlést sértő kifejezéseket, illetve a fotókon nem szerepelhet semmilyen személy, csak a jármű maga.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek