Orosz start a francia guyanai űrrepülőtérről

iho/repülés   ·   2011.10.23. 11:00
cimkep

Két Galileo műholdat sikerült egy Szojuz hordozórakétával pályára állítani a Francia Guyanában működő Kourou-űrközpontból – adja hírül a Russian Aviation.

A fellövésnek több, nagyon fontos mozzanata van. Noha nem teljesen ugyanaz mindhárom fokozata, a hordozórakéta részben egyezik azzal, amelyik augusztusban indítás után meghibásodott és nem tudta pályára állítani az űrállomásra küldött teherűrhajót. Az orosz űrügynökség nyilván ezzel a fellövéssel is bizonyítani akarta, hogy sikerült újra biztonságossá tenni a hordozórakétát, és nincs akadálya annak, hogy november közepén új személyzetet indítsanak vele az ISS-re.

Azz orosz hordozórakéta elemelkedik a francia-európai űrrepülőtérről<br>(fotó: ESA)

Ez volt az első orosz rakéta, amit nem a bajkonuri vagy más eddigi kozmodromokból, hanem a Guyana űrközpontból indítottak. Az indítás egy még 2003-ban megkötött francia–orosz kormányközi egyezmény eredménye, és mindkét fél számára igen fontos előnyöket biztosít: az oroszok kilövési lehetőséghez jutottak az egyenlítő térségében, ami annyit jelent, hogy nagyobb tömegű műholdakat könnyebben helyezhetnek föld körüli pályára.

Az európai partner számára pedig azért is fontos az évi 2-4 fellövésre tervezett orosz kapacitás, mert sikerült ezzel Kouroura telepíteni egy közbülső teljesítményt a 1,5-2 tonnát űrbe emelő kisebb rakéták és a 9,5 tonnát pályára helyezni képes Arianne-5 között.

Szojuz rakéta kilövés előtt, összeszerelés után a guyanai őserdei kozmodromban

A Szojuz rakéták számára az űrrepülőtéren külön kilövőkomplexumot kellett felépíteni.Az építkezés kezdetekor egy úgynevezett Gagarin-alapkövet tettek le, amit Bajkonurból vittek a guyanai kozmodromba.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.