Nem, nem lehetett volna kevésbé demagóg címet adni, sőt nem is hazudunk akkorát, sanyarú sorsú fővárosunk legótvarabb járdaszázméterét mintha szándékosan szabotálnák, züllesztenék az életveszélyes szintre. Mit ér havi öt Járókelő-bejelentés, ha az illetékesek láthatóan *$@#@[k* bele, nem foglalkoznak a dologgal? A legutóbbi bejelentés szerint ezúttal nem csupán megfolyt, húsz centis bemélyedés keletkezett az úton, hanem konkrétan az egyik elem kétharmada eltűnt, július 24-i, barátok közt is egy hetes már.

Innováció! Galériánkban még több képet talál a mesterműről (Vörös Attila fotói)

Hozzáértő zseni üzemeltetőink, vezetőink az elmúlt héten mit csináltak? Vagy semmit, és akkor ezért alkalmatlanok, vagy ők rakták oda azt az OSB-lapot, amiért szintén jár az innovációs díj. Az erre járók – és igen, vannak erre járók, még ha nem is egy elit környék! – nem elégednek meg kevesebbel, mint ennek a járdaszakanak a teljes felújításával. Eleve miért ilyen lett? Fut valami közmű, ami igényli az ötvencentinkénti hozzáférést? Jó, legyen paneles. De miért folyik el anyagában a tákolmány? Miből van? Hol van belőle az anyag? Ki mutyizta ezt is el? Micsoda tétel lehetett az a fél plató sóder...

Lassan rámpává amortizálódik a lépcső

Váltsunk hangnemet: a Könyves Kálmán körúton járunk a Kőbányai út és a Salgótarjáni utca; a Törekvés ovi/művelődési központ és az MTK pálya között a körút külső, keleti oldalán. Az úttesttel egy szintben, attól szalagkorláttal elválasztva vezet a kerékpárút, normális aszfalton, komoly forgalommal. Még fix bringaszámlálót is telepítettek ide, a környék jelentős biciklis útvonaláról van szó. A járda nem járt ilyen jól. Omladozó vakolatú ház tövében halad (amire immár külön cetli hívja fel a figyelmet, hallelujah!), az aluljáró szintkülönbségét pedig részben lépcsőkkel küzdi le.

Külön nehezítés, hogy a nyakunkba is hullhat egy fél ház

A járda népligeti felén valami silány panelekből építették meg a gyalogutat, amik több mint egy évtizede mind romosabb állapotban pusztulnak: a hőségben megfolynak, esőben az ereszből lecsöpögő víz pedig indokolatlanul könnyen fúrja magát az anyagba. Néha pár elemet kicserélnek valami kazánlemezszerűre, az legalább jobban bírja a külső behatásokat. Mára ennek a járdának az állapota tarthatatlanná vált, kiválóan illusztrálva azt a hozzáállást, ami Budapesten és az egész országban az infrastruktúra-fenntartást jellemzi.

Talán még el sem döntötték a fővárosi sóhivatalok, hogy melyikük feladata ezzel foglalkozni, hiszen sokat láttuk már, hogy a kellemetlen környékeket nem szívesen vállalják fel és egymás között passzolgatják a feladatot a kerületi, fővárosi önkormányzatok, a BKK (Közút), az FKF és még ki tudja, ki. Addig is a bicikliseket kérjük, hogy tolerálják ezen a szakaszon az inkább a kerékpárutat választó gyalogosokat!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!