Öten megússzák?

MTI   ·   2013.05.14. 19:05

„Szégyen!” – kiáltották a Costa Concordia áldozatainak családtagjai és a túlélők a grossetói városi színház nagytermében, ahol a tavaly január 13-i katasztrófa újabb előzetes tárgyalása zajlott. A tiltakozást az váltotta ki, hogy a bíróság igent mondott öt vádlott vádalku kérelmére. Ciro Ambrosio, a Costa Concordia első tiszt, Jacon Rusli Bin indonéz kormányos, Silvia Coronica tiszt és Roberto Ferrarini, a Costa Crociere hajótársaság válságstábjának a katasztrófa éjszakáján szolgálatban levő tagja enyhébb büntetést kap. A rájuk kiszabott legmagasabb büntetés két év tíz hónap lehet, és mivel büntetlen előéletűek, ezt is felfüggesztik.

A bíróság egyedül Francesco Schettino kapitány esetében utasította el a megállapodás lehetőségét. „Úgy látszik egyedül fogok bíróság elé állni!” – kommentálta a Costa Concordia kapitánya. Schettino védelme abszurdnak nevezte azt a vádat, miszerint Schettino elhagyta a süllyedő hajót. A kapitány nem maradhatott a hajón, mivel az megdőlt és a víz alá került – hangoztatta védőügyvédje, aki a baleset szimulációját sürgette a történtek pontos megértésének érdekében. Schettino ezzel egy időben feljelentést tett az ügyészség ellen, amely vádiratában „bűnözőnek” és „hetvenkedőnek” nevezte a kapitányt.

A Costa Crociere hajótársaság áprilisban szintén vádalkut kötött, egymillió euró bírság kifizetésével. Az ügyészség „régészeti katasztrófaokozás” miatt is vizsgálatot indított, miután kiderült, hogy a Giglio szigeténél elsüllyedt Costa Concordia két tengerben fekvő ókori hajóroncsban is kárt tett. A tárgyalás május 16-án folytatódik.

Kapcsolódó hírek