Ötszáz plusz forgalmival

Tóth Péter   ·   2012.09.26. 14:50
00

Mint arról már korábban hírt adtunk, az európai autómentes napon, azaz szeptember 22-én érvényes gépjárműforgalmival ingyen lehetett utazni a vonatokon. A vasútbarátok számára a „Forgalmival a vasúton!” akció aranyat ér. Miután munkatársunk elmélyedt az Elvirában, összeállított egy igazi ötszáz pluszos utazást. Ezúttal a „bezöldült” Dunántúlt vettük célba. A GYSEV az ország nyugati régiójában egyre több vasútvonalat vett át a MÁV-tól. Mint tapasztalhattuk, az utasok örömmel fogadták az üzemeltetőváltást.

Álmosan bandukoltunk ki a Keleti pályaudvarra, ahol a hetedik vágányon már várt ránk vonatunk. Utunk első szakaszát a 930-as számú, Brennberg IC-vel tettük meg Sopronig. Megérkezve szomorúan állapítottuk meg, hogy a GYSEV legújabb üdvöskéjével ma vonalon biztosan nem fogunk találkozni. A fűtőházba bemerészkedvén régi és új pályaszámú gépeket egyaránt láthattunk – úgy látszik, a MÁV-nak sürgősebb volt az átszámozás.

Sopronig a 64-es matricás GYSEV Taurus visz majd bennünket<br>A képre kattintva fotógaléria nyílik<br>(a szerző felvételei)

Soprontól Szentgotthárd felé vettük az irányt a 9162-es számú vonattal. Mivel vonatunknak 40 perc tartózkodása volt Szombathelyen, így örömünkre ott is jutott idő néhány kattintásra. Gyors fordulás után a határállomásról a 9115-ös számú vonattal visszatértünk Szombathelyre, ahonnan Nagykanizsáig a Pécsre közlekedő 8904-es számú sebesvonattal utaztunk.

Nagykanizsára érkezve ismét akadt egy kis időnk fotózásra. Aki erre jár, annak érdemes az állomás melletti kiállítást is megtekintenie. Nagykanizsáról a 18503-as számú vonattal mentünk tovább Balatonszentgyörgyig. Az ellenvonat késése aggodalmas perceket okozott számunkra, mert így Keszthely felé a négyperces átszállás veszélybe került. Végül problémamentesen sikerült vonatot váltani, ezt újabb, a hetedik átszállás követte a vasút (és a Nohabok) barátainak zarándokhelyén, Tapolcán.  A szinte üres, bezárt fűtőház szomorú látványt nyújtott. Hazáig, a Déli pályaudvarra végül a 971-es gyors repített – kár, hogy az autómentes napba csupán ennyi fért.

A szorgoskodó Szörnyella fogad bennünket

Utunk számokban (a kilométeradatok az Elvira alapján értendőek):
Keleti pu.–Sopron: 930 számú vonat; 216 kilométer
Sopron–Szentgotthárd: 9162 számú vonat; 116 kilométer
Szentgotthárd–Szombathely: 9115 számú vonat; 54 kilométer
Szombathely–Nagykanizsa: 8904 számú vonat; 102 kilométer
Nagykanizsa–Balatonszentgyörgy: 18503 számú vonat; 41 kilométer
Balatonszentgyörgy–Keszthely: 874 számú vonat; 10 kilométer
Keszthely–Tapolca: 19804 számú vonat; 25 kilométer
Tapolca–Déli pu.: 971 számú vonat: 184 kilométer
Összesen nyolc vonat, 748 kilométer.

Kapcsolódó hírek