Praktikus tanácsok orsó választása kapcsán

iho   ·   2019.07.20. 02:17

(x)

Arról viszont nem szabad megfeledkezni, hogy az egymástól eltérő horgászmódszerek másfajta karakterisztikájú orsók használatát indokolják. A dobások száma, a meghorgászandó távolság és a horgászat dinamikája mind-mind meghatározhatják, hogy melyik lehet az ideális választás.

Rövid bejegyzésünkben tehát az orsó kiválasztása kapcsán osztunk meg praktikus tanácsokat.

Nyeletőfékes orsók a nagy halra vágyók kedvéért

A nagytestű békés halak horgászatának gyakori sajátossága, hogy a szokottnál is nagyobb türelmet igényelnek. A bojlis horgászok végszereléke olykor órákon át is a vízben van, mire az ott tartózkodó hal elhúzza azt.

Ez a fajta várakozással teli módszer azzal jár, hogy a horgász időnként magára hagyja a felszerelést. Elmegy aludni kicsit, megvacsorázik vagy egyéb dolgait intézi, miközben a botok továbbra is bevetve maradnak.

Egy nyeletőfékes orsó abban segít, hogy a horog végén lévő hal ellenállás nélkül húzhatja a zsinórt hosszú métereken át. Ezzel egyrészt a bevetett bot nem fog lerepülni a bottartóról, másrészt a hal nagyon gyakran szinte önmagát fogja megakasztani.

A nyeletőfékes orsók az extra funkciókkal tehát egyfajta biztonságot szolgáltatnak a horgászoknak, amíg azok a kapást észlelve a bothoz sietnek.

Távdobó orsók a hosszú dobásokhoz

Bizonyos tavaknál vagy folyó vizeknél csakis akkor lehet kapást kicsikarni, ha nyolcvan vagy akár száz méteres távolságot is meg tudunk horgászni. Ekkora távolságok elérése még a gyakorlott pecások számára is szükségessé teszi az megfelelő felszerelés meglétét.

A távdobó orsók úgy segítik elérni a hosszabb dobások kivitelezését, hogy a meghosszabbított dobról könnyebben fut le a damil, ezáltal több tízmétereket nyerhetünk általuk.

A másik előnyük pedig az, hogy szintén a nagyobb méretű dobnak hála a kitekerés is gyorsabban fog történni.

Pergető orsók az egész napos dobáláshoz

Aki horgászott már ragadozókra pergető módszerrel, az pontosan tudja, hogy ez mennyire igénybe tudja venni a karokat. Éppen ezért ehhez a módszerhez egy könnyű, de mégis megbízható orsó az ideális választás.

A könnyebb önsúly a kezeink számára jelenthet könnyebbséget. Ennek köszönhetően több száz bedobás és csalivezetés után sem fogjuk azt érezni, hogy holnap meg sem tudjuk majd emelni a karjainkat.

A finoman kimunkált és megbízhatóan dolgozó fékrendszer a halak fárasztásánál segíthet. Ezáltal egy nagyobb csuka, süllő vagy harcsa partra terelése sem fog majd akadályt jelenteni.

A fémből készült dob nagy előnye pedig az, hogy a pergetéshez használt fonott zsinór sem jelent neki extra igénybevételt.

Kapcsolódó hírek