Nem bírták a csapágyak: mozdonytűz Gödemesterházán

iho   ·   2014.01.02. 15:33

Rájár a rúd a vasútra: a napokban történt muronyi tűznek egy bautzeni kocsi esett áldozatul, most egy CFR-s hattengelyes égett le.

Január elsején, 23.00 órakor érkezett a hívás a katasztrófavédelemhez, akik azonnal kivonultak a helyszínre. A 406-os számú, Brassó és Budapest között közlekedő Corona nemzetközi gyorsvonat mozdonya, a kolozsvári állomásítású 114-es gép a Maros völgyében erőteljesen füstölni kezdett, majd kigyulladt. A szerelvényt Gödemesterházán állították félre a tűzoltók kiérkezéséig.

A 114-es ICOL gép, 2012 elején Brassóban </br> Fotó: Biszak Ábel

A mozdony csapágyai a karbantartás hiánya miatt elhasználódtak, az erős ívek és a hosszabb szerelvény okozta megterhelést már nem bírták, a súrlódástól szikrázni kezdett, majd lángra lobbantotta az elhasználódott gumifelfüggesztést, a tengelyeken található kenőanyagot, illetve a hidraulika olaját – ez okozta a tüzet. A mozdonyt lekapcsolták, majd félreállították, és Déda állomásról pótolták a szerelvényt egy másik vonógéppel.

A vonaton körülbelül kétszázötven utas tartózkodott, személyi sérülés nem történt, a vonat száz perc késéssel folytatta útját – írja a Mediafax román hírügynökség.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek