Red Dot dizájndíjat kapott a Skyliner

Ács Attila   ·   2012.04.12. 15:30
skyliner_fooldal

A Red Dot egy nemzetközileg elismert dizájndíj, amit évről évre a legkiválóbb alkotásoknak ítélnek oda a termék, kommunikáció és koncepció kategóriákban. Idén 58 országból mintegy 4500 pályamű érkezett, ezek közül egy 30 tagú zsűri választotta ki a legjobbakat.

Értékelésük szerint a Skyliner hatalmas méretei ellenére – 2,55 méteres szélesség, 14 méteres hosszúság, 4 méteres magasság – is könnyedséget és dinamizmust sugall, sőt nem szenvedett csorbát a forma, a funkcionalitás és az ergonómia hármasa sem. A letisztult, aerodinamikus formavilág új sztenderdet állított fel a luxusbuszok világában, de a szépség mellett ennek a praktikum szempontjából is komoly jelentősége van: a Skyliner légellenállási tényezője csupán 0,41, ami kiemelkedően jónak számít az emeletes buszok között, és mondani sem kell, hogy ez üzemanyag-megtakarítást eredményez.

A márkára jellemző dizájnjegyek – mint például a jellegzetes formájú fényszórók, lámpák, vagy a két, hatalmas üvegből álló szélvédő – ennél a típusnál is visszaköszönnek, ugyanakkor új megoldásokkal is találkozhatunk, ilyen például a felső szint üvegteteje, ami baleset esetén vészkijáratként is funkcionálhat.

A díjat július 2-án adják át ünnepélyesen Essenben; 2002 óta ez lesz a nyolcadik MAN/Neoplan modell, ami ebben a kitüntetésben részesül, tavaly például a Lion’s City Hybrid nyerte el a zsűri tetszését.

A képre kattintva Neoplan Skyliner-galéria nyílik!<br>(fotók: Neoplan)

Kapcsolódó hírek