Rekordév lesz az idei a cseh buszgyártásban

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.12.10. 12:00
sor_nb18_01

A cseh Automobilimportőrök Szövetségének statisztikai adatai szerint 2019-ben január és november hónapok között 1 127 új autóbuszt regisztráltak az országban, ami az elmúlt év azonos időszakában mért adatokhoz képest 20,02 százalékos növekedést jelent. Csak novemberben 14 százalékos volt a növekedés. Becslések szerint már szinte biztos, hogy rekord évet zár majd a cseh buszgyártó piac. Ehhez már az is elegendő lesz, hogy a december havi eredmény a tavalyival megegyező legyen.

A cseh buszgyártás mostani sereghajtója a SOR Libchavy járműgyártó (fotó: SOR Libchavy)

Az eddigi rekord 2015-ből származik, amikor is egy év alatt összesen 1 350 új autóbuszt regisztráltak az országban. Ehhez a rekordhoz közelítenek a mostani számok is, már csak 223 autóbuszt kell regisztrálni, hogy az abszolút rekord megdőljön. A december pedig általában erős hónap, ilyenkor szinte mindig rekord számú új buszt regisztrálnak, tavaly például 264-et. Valószínű tehát, hogy az eddigi rekord megdől az idén.

Az idei évi eladási statisztikákat a SOR Libchavy vezeti 373 újonnan regisztrált autóbusszal, második az Iveco Bus 293 regisztrált autóbusszal, a harmadik helyen pedig a Scania áll 98 eladott új autóbusszal. A képzeletbeli rangsor folytatása így néz ki: Setra 73 autóbusz, Mercedes-Benz 72, a Solaris pedig 43 autóbusszal zárja a sort.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek