Rekordmennyiségű használtautót adtak el Magyarországon a második negyedévben

MTI/iho   ·   2017.07.14. 15:44

Mindez a csökkenő átlagár ellenére is jelentős, közel hét pontos emelkedést eredményezett az eladott hazai használtautók összértékének alakulását mutató indexben, amely meghaladta a százharmincöt pontot a második negyedévben.

A használtautó.hu portál MTI-hez eljutatott közleménye idézi Fodor Lászlót, a Használtautó.hu értékesítési vezetőjét, aki elmondta: míg az év eleje némi visszaeséssel indult, a második negyedév a szokásos szezonális erősödésnél is nagyobb forgalomnövekedést hozott. A növekedésben elsősorban az játszott szerepet, hogy a használtautó-piacot befolyásoló mindkét területen jelentős bővülés volt: a használtautó-import volumene a második negyedévben tizenegy százalékkal múlta felül az első negyedévit, az újautó-eladások pedig ugyanebben az időszakban több mint huszonöt százalékkal nőttek.

A használtautó-index, amelyet a portál minden negyedévben közöl, a használtautó-piac aktuális állapotának"gyorsmutatója". Az index egy arányszám, amely az adott időszakban elkelt használtautók aktuális összértékét viszonyítja a korábbi időszakokban mértekhez. A megújult használtautó-index 2016-tól már a teljes hazai használtautó-forgalom több mint kilencven százalékáról közöl információt.

A használtautó-import továbbra is elsődleges forrása a hazai használtautó-kereskedelemnek: az első fél évben behozott 73 ezer 500 személyautó harmincnégy százalékkal több, mint az ugyanekkor forgalomba helyezett 54 ezer 800 új személygépkocsi. Két évvel korábban a használtautó-import nagysága még ötvenöt-hatvan százalékkal haladta meg az új autókét, vagyis az újautó-eladások szerepe a hazai járműpark cserélődésében ismét egyre jelentősebbé válik. Az idei első fél évben itthon eladott használt autók mintegy fele öt márka valamelyikét képviseli, tizennégy százalékos részarányával továbbra is az Opel vezet, a második a Suzuki, tíz százalékkal, majd sorrendben a Volkswagen, a Ford és a Renault következik.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Autóbuszközlekedés

Hosszú hétvége március idusán: csütörtökön már péntek van a MÁV-nál

iho   ·   2024.03.13. 08:50

Március 15-én, a hosszú hétvégén jóval nagyobb utasforgalom várható, ezért a MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat, indulás előtt tájékozódjanak az ünnepnapi és hétvégi közlekedési rendről. Érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket, vagy használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is.