Rengeteg út megint ingyenes lesz, visszatáncol a kormány

iho   ·   2015.01.22. 13:45
megyecim

Ingyenes lesz a budapesti Liszt Ferenc repülőtérig tartó útszakasz, az M8, M9 autóutak Duna-hídjainak használatáért sem kell majd fizetni. Annak, aki csak ezen szakaszok használatáért vásárolta meg az éves megyei matricát, visszaadják a pénzt, de ha már valaki például egy budaörsi szakaszra is kitévedt, akkor bukhatja az összeget. A fogyatékkal élők és a nagycsaládosok – legalább 4 gyerekkel rendelkezők – kedvezményben részesülnek.

Kurucz Éva kormányszóvivő elmondta, hogy a kormány január 1-jén kibővített és igazságosabb útdíjrendszert vezetett be. Szerinte az első hónap próbaüzem volt, amelynek az volt a lényege, hogy azok fizessék meg a gyorsforgalmi úthálózat fenntartását, akik használják. Az emberek jelentős része most kedvezőbb áron használhatja az úthálózatot a kormányszóvivő szerint. Kurucz elmondta, hogy az új rendszer értelmében számos település környezeti terhelése csökken. A magyarok döntő része elfogadta a rendszert és támogatja. Húsz nap alatt pedig egymillió matricát vásároltak.

Fónagy János, a fejlesztési tárca parlamenti államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az első perctől folyamatosan gyűjtötték a próbaüzem tapasztalatait. Az igazi tapasztalatokat ugyanakkor csak a gyakorlat alapján lehet megnézni. Térképekkel nem igazán lehet meghatározni – tette hozzá az államtitkár.

A főbb változások:

  • a megyei matricák a megyehatár utáni első csomópontig érvényesek, veszprémi matricára így nem lesz szükség, se a Fejér megyeire az M1-esen,
  • a Megyeri híd mintájára a két másik érintett Duna-híd (Pentele híd – M8 és Szent László híd – M9) is ingyenes lesz,
  • a 4-es számú főút budapesti reptérig tartó szakasza ingyenes lesz (pár száz méteres szakasz),
  • a 61-es főút kaposvári elkerülője, illetve az M86-os Szombathely és Szeleste közötti szakaszának használata ingyenes lesz addig, amíg az el nem éri az autópályát,
  • a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. nem kérheti el a 1470 forintos szolgáltatási díjat azoktól, akik januárban matrica nélkül használták a fizetős utakat, de később megveszik a megyei matricát,
  • visszaváltásra február 28-ig van lehetőség (akár postai úton is),
  • a fogyatékkal élők és a nagycsaládosok (legalább 4 gyerekkel rendelkezők) kedvezményben részesülnek, ennek feltételi ugyanakkor csak áprilisra teremtődhetnek meg, mivel törvényi változtatásra is szükség lehet.

Aki csak a budapesti reptér miatt vette meg a matricát, annak visszaváltják a matricát, de ellenőrizni fogják: ha valaki csak Ferihegyre ment ki, akkor visszaadják a pénzt, de ha már Budaörsig elautózott valaki, akkor nem adják vissza az összeget. A ferihegyi úttal kapcsolatban két dolgot vettek figyelembe annak érdekében, hogy ingyenes maradjon. Az egyik az, hogy nincs alternatív útszakasz. A másik: nem csak az utasok járnak a reptérre. Jelentős számú munkás dolgozik a repülőtéren, az ő terhüket nem akarták jobban növelni.

A budaörsi és a budapesti bevezető szakaszokat a véglegesítésre vonatkozó kormánydöntés nem érinti. Fónagy János úgy fogalmazott, meggyőződése, hogy az első 1-3 hét esetleges forgalomátterelődése nem lesz tartós. Szerinte figyelembe kell venni, hogy olcsóbb az üzemanyag, „ergó több ember használja az autót”. A január első pár hete az ünnepek utáni mozgást jelentette az államtitkár szerint. A budaörsi autópálya-szakaszok közvilágításával kapcsolatban az államtitkár elmondta, hogy ha Budaörs a közvilágításról nem gondoskodik, akkor az állam vagy az autópályakezelő azt majd megteszi. Fónagy szerint Pest megye kivételezett helyzetben volt eddig. Az ország többi részén az emberek korábban is fizettek a gyorsforgalmi utak használatáért. Az államtitkár szerint lehet úgy nézni, hogy a Pest megyében közlekedők most rosszabbul jártak, de lehet úgy is nézni, hogy most ők is fizetnek, csakúgy mint az ország többi részén.

Az államtitkár az útdíjrendszert sikeresnek tartja. Elmondása szerint ráadásul az év első két hetében a 43 ezer forintos éves bérletet vásárlók száma is megduplázódott. A mostani döntésekkel véglegesítették a szabályozást, újabb lobbiérdekek érvényesítésére ebben az évben nincs lehetőség Fónagy szerint. A tárca azonban folyamatosan figyelemmel kíséri a forgalom áramlását. A változások február 1-jétől lépnek hatályba az államtitkár szerint. A Duna-hidakat külön kezelte a kormány azért, mivel a Megyeri hídnál kivételt tettek. Budapest közigazgatási határa bebicsaklik (Szentendrei-szigetnél), ha ez nem lenne, akkor a főváros belterületén menne az út. Ezért eleve díjmentes volt a híd az államtitkár szerint.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek