Repülő repülő, de nem úgy!

iho/repülés   ·   2017.07.18. 11:15
red_bull_kazan0

Két, egyenként 120 tonna hasznos terhelésű Boeing B747-400F típusú teherszállító gépre volt szükség ahhoz, hogy Budapestről az oroszországi Kazany városába telepítse a Red Bull Air Race versenygépeit és a felszerelés egy részét. A különleges cargo szállítását az orosz AirBridge Cargo légitársaság gépei oldották meg.

Leszerelt szárnyak, szorosan lekötözött repülőgép törzsek, külön raklapokon szállított tartalékmotorok. Egyebek mellett ezekből a tételekből állt mindaz a teheráru, amit az orosz AirBridge Cargo légitársaság két Boeing B747-400F típusú óriás teherszállítógépe vitt Budapestről az oroszországi Tatárföld fővárosába, Kazanyba. A Volga folyó partján fekvő történelmi városban rendezik ezen a hétvégén a Red Bull Air Race következő versenyét.

A képre kattintva galéria nyílik (fotók: Budapest Airport)

Önmagukban a Red Bull Air Race által használt gépek nem nyomnak sokat a mérlegen: egy-egy Zivko Edge 540 típusú versenygép teletankolva is mindössze 816 kilogramm, tehát egyetlen nagyobb raklapra simán elfér. A versenyhez szükség technikai háttér azonban meglehetősen összetett és rendkívül értékes áru, már csak ez a tény is indokolta a légiszállítást. Az AirBridge Boeing B747-400F típusú gépeinek pedig felnyitható az orr-része, így a szárnyaktól megfosztott sportgépek simán befértek a rakterébe. A Budapest–Kazany távolságot pedig mindössze négy óra alatt repüli le a Jumbo, így sokkal gyorsabb volt a szállítás, mint amit a vasút tudott volna kínálni. Ráadásul így a Red Bull Air Race versenyzői már javában gyakorolhatnak a Volga folyó fölött a hétvégi versenyre.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek