Retró áramszedősök a városokban és azok közt

Joó Ferenc   ·   2018.05.21. 13:45
multidezo10-400

Egy városkép meghatározó elemei az épületek és a közöttük lévő hézagokat kitöltő zöldfelületek, egyéb emberi alkotások. Ezek közül a legjellemzőbbek talán a közlekedési eszközök, hiszen manapság már szinte minden szabad területet felfalnak az autók, utak, vonalas közlekedési létesítmények. Ahogy Budapesthez hozzátartoznak a kék buszok, úgy tartoznak más városokhoz is az egy-egy időszakra jellemző villamosok, metrók, trolik, taxik, elővárosi vonatok.

Az elmúlt években és hónapokban jelentős változás következett be a budapesti metróvonalakon, mert mára eltűntek az eredeti orosz szerelvények. Az utóbbit bő évtized a villamosok terén is meglátszik, mert új járműtípusokat vásárolt a BKV, míg a jellegzetes UV-k már 2007. augusztus 20. óta csak nosztalgiajáratként üzemelnek. Vidéki városainkban is eltűntek a házi csuklósok, de még a miskolciak által vásárolt használt bécsi villamoskocsik is. Ezekről a típusokról adunk közzé rövid válogatást, megspékelve a MÁV BVmot sorozatú intercity-motorvonatjairól készült felvételekkel.

Igaz, hogy nem olyan nagyon rég, de már ők is elmentek Oroszországba, ezért megismételhetetlen a felvétel: Vízipók bújik ki az alagútból a Pillangó utcánál. A képre kattintva galéria nyílik! (fotók: Joó Ferenc)

A ma már MÁV-Start 434-es sorozatként ismert, Ganz-Hunslet által gyártott három Samu szerelvény eleinte Budapest és Szeged között közlekedett, később Egerbe és a Dunántúlra. Azt már nem biztos, hogy megérjük, amikor ismét egyszerre láthatjuk forgalomban mind a hármat, de azért egy vagy kettő néha üzemel közülük. Jelenleg a felújított 001-es szerelvény Kunszentmiklós-Tass és Kelebia felé teljesít szolgálatot. Ez a típus nem túl sok külső változtatáson esett át az elmúlt években, de természetesen pályaszámuk, üzembentartójuk neve változott, ahogy bevetési területük is.

Nézegessünk hát ismét retró hangulatú képeket, ahol nem gond egy-egy porszem vagy kvarc a tizenöt–húsz évvel ezelőtti szkenneken! A frissebb képek természetesen már digitális fényképezőgéppel készültek és mindig elcsodálkozunk, amikor ráeszmélünk, hogy már ezek között is milyen sok egyedi felvétel található, amely megismételhetetlen! Ne feledjék: albumunk a képre kattintva tekinthető meg!

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.