Ritkítás Pécsett

iho/közút   ·   2011.08.25. 13:19

Árki Sándor, a cég vezérigazgatója azt mondta: a jövő hónaptól érvényes menetrend szerint a korábbi napi 3320 helyett 3098 járat szállítja az utasokat. Ez az  utasok szempontjából azt jelenti, hogy két járat indulása között átlagosan 2-4 perccel több idő telik el. Megjegyezte, hogy ezzel együtt az utazás színvonalának növelésére törekednek. Ennek részeként a buszokat kívül és belül egyaránt gyakrabban tisztítják, takarítják majd.

Árki Sándor magyarázata szerint az önkormányzati vállalat a takarékosság, a pénzügyi stabilitásának megőrzése és a mérséklődő utasforgalom okán határozta el járatai számának csökkentését. Utalt rá, hogy az önkormányzat idén március végén vette vissza a működés tekintetében számos gonddal küszködő cég irányítását, s mára sikerült normalizálni a gazdálkodását. Erre a szerződések felülvizsgálatával, a javítási, a karbantartási és egyebek mellett az üzemanyagköltségek csökkentésével nyílt lehetőség.

Árki Sándor újságírói kérdésre nem zárta ki, hogy a közeljövőben a jegyárakat is emelik, de erről többet nem kívánt mondani. A pécsi önkormányzat idén március 31-én vette át az irányítást a PK Zrt.-ben. A PK aznapi közgyűlésén leváltották Keczer László vezérigazgatót, s a helyére Bata László forgalmi és kereskedelmi igazgatóját választották. Őt később Árki Sándor követte a poszton.Páva Zsoltnak, Pécs fideszes polgármesterének a magyarázata szerint a lépésre a Pécs Holding Zrt. és a Mecsekbusz Kft. tulajdonában lévő PK-nál uralkodó rossz viszonyok, a cég adósságai miatt kialakult "kritikus helyzet" miatt volt szükség, amely a tömegközlekedés heteken belüli összeomlásához vezetett volna a városban.Szabó Iván, a város jogi képviselője a döntés hátteréről szólva elmondta, hogy a Pécs Holding a szindikátusi szerződésben foglalt részvény-visszavásárlási jogával élve 381 ezer forintot fizetett a PK összesen 560 millió forint névértékű részvénycsomagjáért. Azért csak ennyit, mert a város kalkulációi alapján - a Mecsekbusz által okozott károk és költségek okán - ennyit érnek. Hozzátette: a pénzt átutalták a Mecsekbusznak, s ezzel a Pécs Holding kétharmados tulajdonra tett szert a PK-ban. A közgyűlésen ennek alapján kezdeményezték Keczer László visszahívását.

A Mecsekbusz tiltakozott az eljárás ellen, az ügyben mindkét fél jogi eljárásokat kezdeményezett.

 

Kapcsolódó hírek