Robbanás volt a szentpétervári metróban

iho/vasút   ·   2017.04.03. 14:14
szentpetervari_metro06

18:11 Terrorcselekménynek minősítette a szentpétervári metróban hétfőn történt robbanást az orosz Nyomozó Bizottság (SZK), de más lehetséges verziókat is mérlegel. Ezt Szvetlana Petrenkó, a szövetségi nyomozó hatóság szóvivője jelentette ki a TASZSZ hírügynökségnek.

– Tekintet nélkül arra, hogy a büntetőeljárás az Oroszországi Föderáció büntető törvénykönyvének 205-ös cikke (terrorcselekmény) alapján indult, a nyomozásnak az incidens összes lehetséges verzióját meg kell vizsgálnia – mondta.

16:40 A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) információ szerint nincs magyar sérültje a szentpétervári metróban történt robbanásnak – mondta a KKM sajtófőnöke az M1 aktuális csatornán hétfő délután. Menczer Tamás elmondta: egy brüsszeli iskoláscsoport kirándult Szentpéterváron, volt köztük három magyar diák is. Velük sikerült felvenni a kapcsolatot, jól vannak. A helyi magyar főkonzulátus arról számolt be, hogy „érthető módon óriási a káosz”. Folyamatosan tartják a kapcsolatot a helyi hatóságokkal.

A külügyi sajtófőnök kitért arra is, hogy az érintett két metrómegálló a városközpontban van: az egyik egy forgalmas piac állomása, a másik egy technológiai egyetemé. A szentpétervári főkonzul arról is tájékoztatta, hogy mindkét metróállomás fémdetektorral van felszerelve.

16:12 Immár hivatalos: terrortámadás történt. Az orosz államügyészi hivatal jelentése szerint a szentpétervári metróban történtek kimerítik a terrortámadás tényét.

Alekszander Kurennoj, az államügyész szóvivője az orosz állami tévének kijelentette: „Mi és a fegyveres szervezeteknél szolgáló kollégáink azon dolgozunk, hogy a minimálisra csökkentsük a terrorcselekmény további hatásait és megállapítsuk, kik felelősek azért, hogy ez a támadás végbemehetett.″

(fotók: Daily Mail)

15:58 A korábbi sejtetésekkel szemben csak egy robbanás történt a szentpétervári metróban, amely helyi idő szerint 14:40-kor következett be a Szennaja Plosagy és a Tyehnologicseszkije Insztyitut állomások között haladó metrószerelvény harmadik kocsijában.

15:49 Andrej Przsezdomszkij, az orosz terroristaellenes különítmény vezetője a Rosszija 24 tévécsatornának elmondta, hogy a metrót teljesen sikerült kiüríteni.

A sérültek megfelelő ellátáshoz jutottak. Jelenleg az FSB (Szövetségi Biztonsági Szolgálat) tűzszerészei dolgoznak a helyszínen nyomozókkal együtt. Przsezdomszki szerint rövidesen fényt derítenek a robbanás körülményeire. A polgárok biztonságának biztosítására minden lehetségeset megtettek és meg fognak akadályozni minden további illegális akciót.

A szentpétervári események után a moszkvai metróban is különleges biztonsági intézkedéseket léptettek életbe.

15:28 Két állomáson, a Szennaja Plosagyon és a Tyehnologicseszkije Insztyituton volt robbanás. Vlagyimir Putyin orosz elnök is Szentpéterváron van már. Az ötmilliós város teljes metróhálózatát lezárták. Tizen meghaltak, legalább ötvenen megsebesültek.

Szentpétervár metróhálózata

A metróhálózati térképet innen nagy méretben is letöltheti. Forrás: wikipédia.

Az RT-csatorna élőben közvetít a helyíszínről.

Korábban írtuk:

A Szadovaja metrómegállónál járt a szerelvény, amelynek egyik vagonjában volt a robbanás. Helyszíni beszámolók szerint sérültek is vannak. Egyelőre nem tudni, hogy bomba robbant, vagy más eredetű robbanás történt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek