Román gép olasz belföldi járatának balesete

iho   ·   2013.02.03. 08:52
cim

Legalább három súlyos sérültje és 13-14 könnyebb sebesültje van a római Fiumicino repülőterén történt balesetnek: a Carpatair YR-ATS lajstromjelű ATR-72-500-as légcsavaros-gázturbinás gépe, amely az Alitalia Pisa-Róma járatát repülte, leszállás közben jobbfelé lerohant a pályáról, a füves puha talajon egyik oldalára dőlt – írja az Agerpress. A baleset során kitört a gép egyik főfutója és berogyott az orrfutója is. A gépen ötvenen voltak, a sérültek egyike medencetörtést szenvedett.

A baleset idején a római repülőtér körzetében erős szél fújt még erősebb lökésekkel, az eső is esett, tehát az időjárási viszonyok kedvezőtlenek voltak, de az első jelentések nem zárják ki a pilótahibát sem.

Az AvHerald híradása szerint a gép azért kellett, hogy oldalszélben szálljon le a 16-os balpályán, mert a széliránynak megfelelő 25-ös pálya munkálatok miatt zárva volt. Az utasok beszámolói szerint a főfutó nem is a pályáról való lefutás közben tört ki, hanem amikor a gép elpattant és másodszor nagy erővel csapódott a betonnak.

Olasz jelentések szerint az elmúlt hónapokban már jónéhány incidens történt már korábban is az Alitalia szerződéses járatait teljesítő Carpatair-gépekkel. Január 22-énaz Ancona-Róma járat Anconában felszállás után kényszerleszállást hajtott végre, január 5-én ugyancsak Anconába kellett visszatérnie egy Carpatair utasszállítónak hermetizációs probléma miatt, ennek az esetnek a során az utasoknak használniuk kellett az oxigénmaszkokat is.


Az ezekről az esetekről szóló beszámolókat a Carpatair egy közleményében a légitársaság elleni médiakampánynak minősítette, amit szerinte azok a pilótaszervezetek fűtenek, amelyeknek nem tetszik az Alitalia és a Carpatair együttműködése.

A Carpatair egy évvel ezelőtt nyerte meg az Alitalia által kiírt tendert olaszországi belföldi járatok repülésére, a temesvári központú cég két 70 személyes ATR-72-est állított be a vonalakra. A baleset után azonban a Carpatair összes szerződéses Alitalia-járatát leállították.

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.