Scania: alapkőletétel Indiában

iho/közút   ·   2012.07.31. 08:22

Az többi európai gyártóhoz hasonlóan a Scania is bővít kelet felé. A svédek már tavaly létrehozták a Scania Commercial Vehicles India leányvállalatot, az igazi nagy dobás viszont a helyi gyártás. Ehhez ráadásul a Scania nem szándékozik külső segítséget igénybe venni, a gyárat saját erejéből építi. A múlt héten történt meg az alapkő letétele, a ceremónián az egész helyi vezérkar képviseltette magát. Az elkövetkezendő évben a cég 40 millió euró körüli összeget fordít a beruházásra – adta hírül a kamionhirek.hu.

Ha minden az elképzelések szerint alakul, akkor viszonylag gyorsan kész is lesz az üzem, elvileg már a jövő év elején beindulhat a termelés. A 140 ezer négyzetméteres területen mind teherautók, mind autóbuszok készülnek majd, a középtávú – ötéves – terv pedig 800 fő alkalmazása mellett évi 2000 teherautó és 1000 busz legyártása.

A Bangalore-ban felépítendő egység természetesen teljes egészében a Scania felügyelete mellett, annak minden minőségi követelményének megfelelve nyithatja meg kapuit. Az utóbbi évek motorizációs robbanásának köszönhetően a gyártók figyelmének középpontjába került India. Míg a már tradicionálisnak mondható piacokon – Európa, Észak-Amerika, újabban Dél-Amerika – már nem tudnak nagy növekedést elérni, aki csak tud Indiára és persze Kínára összpontosít. A Daimler példásul már be is indította gyártósorait, igaz a németek egy helyi, már bevált partnerrel léptek egyességre a minél hamarabbi piaci részvétel érdekében.

Kapcsolódó hírek